2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bemutatták a 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál programját

2006. november 8.
Bemutatták a jövő évi, 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál programját szerdán Budapesten; a március 16-án kezdődő eseménysorozat keretében 128 rendezvényt tartanak több mint 3500 fellépővel, 48 helyszínen.

MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az idei fesztivál legfőbb célja a magyar nemzeti kultúra értékeinek bemutatása, a középpontban a 125 évvel ezelőtt született Kodály Zoltán zeneszerző életműve áll - közölték a sajtótájékoztatón a szervezők.

"Budapest igazi multikulturális város, amelynek kulturális életére minden évben a Budapesti Tavaszi Fesztivál teszi fel a koronát" - fogalmazott Demszky Gábor, aki a rendezvény jelentőségéről szólva megjegyezte: a fesztivál Magyarország "kulturális nagykövete, (...) összekötő híd kelet és nyugat között".
A főpolgármester hangsúlyozta: Budapest érdekelt abban, hogy támogasson egy olyan rendezvényt, amelynek hírneve élénkíti a főváros turizmusát, és nyugodt, békés oldalát mutatja meg a világ felé.

btf2.jpg

Ma, amikor "fesztiválboom" van, a Budapesti Tavaszi Fesztivál minőségével továbbra is élenjár a rengeteg rendezvény között - hangsúlyozta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
Kiemelte a rendezvény nyitó programját, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estjét. A programban szerepel Kodály Húsz magyar népdal című ciklusa Kocsis Zoltán átiratában, a Kállai kettős és a Budavári Te Deum.
Schneider Márta szerint a fesztivál méltán tiszteleg a 125 éve született és 40 éve elhunyt magyar zeneszerző emléke előtt azzal, hogy a fesztivál középpontjába Kodály Zoltán munkássága került.

Zimányi Zsófia fesztiváligazgató beszámolt arról, hogy a jövő évi fesztivál költségvetése 1,3-1,4 milliárd forint, ennek 38 százalékát teszi ki az állami támogatás.
Hozzátette: a jegyek 40 százaléka az interneten elővételben elkelt, jelentős részüket külföldiek vásárolták meg. A jegyirodákban szerdától vásárolhatók meg a belépők.

btf1.jpg

A rendezvény 128 programjából a sajtótájékoztató résztvevői kiemelték a Sao Pauló-i Brazil Szimfonikusok Bartók Béla II. zongoraversenyét, az orosz Maxim Vengerov hegedűművész újabb vendégszereplését, a Budapesti Fesztivál Zenekar Richard Strauss- estjét és a Hamburgi Rádiózenekart dirigáló Christoph von Dohnányit.
(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok