2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bencsik Barnabás vezeti a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodát

2006. január 5.
Bozóki András kulturális miniszter Bencsik Barnabást bízta meg a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetésével. Az új kortárs képzőművészeti export iroda 2006. január 1.-ével alakult meg a Hungarofest Kht.-n belül.

(MTI) A magyar művészek nemzetközi megjelenésének és integrálódásának elősegítése céljából Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda (NKKI) alakult - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter pénteken Budapesten.

Az iroda legfontosabb feladata a magyar és a nemzetközi kortárs képzőművészet szereplői közti folyamatos szakmai kommunikáció biztosítása.

Bozóki András elmondta: a minisztérium fontosnak tartja a művészek külföldi kapcsolatrendszerének erősítését, az új tehetségek bemutatását, illetve annak elérését, hogy a művészek és intézmények könnyebben juthassanak meghívásokhoz, szereplésekhez. Az e célból korábban létrehozott Hungarofest Kht. mint rugalmas ernyőszervezet kis, mozgékony irodákat fog működtetni a magyar kultúra külföldi promóciója céljából.

A január 1-jén megalakult NKKI vezetője, Bencsik Barnabás koncepcióváltásról beszélt: az iroda egy jelenleg hiányzó intézményi szerepkört igyekszik betölteni, a reprezentatív megjelenés helyett a szakmai kapcsolatok bővítésére és a művészek nemzetközi ismertségének növelésére fektetik a hangsúlyt.

A művészettörténész úgy látja, a kortárs képzőművészet az utóbbi évtizedekben a globális kulturális élet egyik legmeghatározóbb területévé vált: a társadalmi és politikai problémák iránti érzékenysége, kritikai attitűdje a globális szellemi áramlatok elterjedésének motorjává tette.

Bozóki András megfogalmazása szerint Bencsik Barnabás személyében olyan szakemberre bízta az iroda vezetését, aki "érti a külföldi vizuális kultúra folyamatait és képes nemzetközi kontextusba helyezni a magyar kortárs képzőművészet értékeit".

A rendezvényszervező Hungarofest Kht. ernyője alatt tavaly szeptember óta működő Magyar Zenei Exportiroda a könnyűzenei - elsősorban jazz, folk, világzene, elektro, underground, pop, rock és metal műfajú - produkciókat képviseli nemzetközileg.

Szép Fruzsina irodavezető a pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a fiatalabb generációk esetében az országimázs minősége gyakran egyet jelent az adott országból származó sikeres sportolók és zenekarok ismertségével.

Az egyértelmű kulturális hozadékok mellett a zenei exportirodák tevékenységének eredménye közép- és hosszútávon gazdaságilag is mérhető, hiszen a növekvő lemezeladások, a járulékos bevételek nemzetgazdasági szinten is komoly többletforrásokat biztosíthatnak - tette hozzá.


Bencsik Barnabás művészettörténész 2002 óta szabadúszó kurátorként és kiállí-tás szervezőként a Hungarofest megbízásából közreműködött a "Hongarije aan Zee" hollandiai magyar kulturális évad a képzőművészeti programjának összeál-lításában, valamint az "Ungarischer Akzent" németországi magyar kulturális évad kortárs művészeti program koncepciójának kidolgozásában.

2003-ban az 50. Velencei Biennálé magyar pavilonjának projekt me-nedzsereként közreműködött a Kis Varsó művészpáros (Gálik András/Havas Bálint) - Nefertiti teste c. produkciójának megvalósításában. Ezt megelőzően 2001-ben és 2002-ben a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény művészeti igazgatójaként a MEO kiállítási programját állította össze önálló kurátori projektek megvalósítása mellett. 2000 és 2001 között a Műcsarnok főkurátora volt, a 49. Velencei Biennále magyar pavilonjának főkoordinátoraként és a nemzeti biztos helyetteseként részt vett a Társasági közlekedés című produkció (Lakner An-tal/Komoróczky Tamás) megvalósításában. Közreműködött továbbá a franciaor-szági magyar kulturális évad keretében fiatal magyar művészek bemutatkozá-sában "Je regretterais beaucoup..." címen.

1999 és 2001 között a Trafó - Kortárs Művészetek Háza "Trafó Galériájának" vezetőjeként a galéria kiállítási programját állította össze önálló kurátori projektek megvalósítása mellett. Ilyen volt például a Millennium rizikó c. kiállítás magyar és külföldi művészek részvételével, vagy a Mozgásigény c. kiállítás.

1999-ben részt vett fiatal magyar művészek hosszabb időtartamú berlini műte-remprogramjának beindításának kidolgozásában. 1990 és 1999 között a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) "Stúdió Galériáját" vezette. Részt vett az "In and Out of Touch" elnevezésű brit-magyar középtávú csereprogram kidolgozásában az FKSE és a Curtain Road Arts, London nevű nonprofit alapít-vány között. 1993 és 1995 között a Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Köz-pontjának képzőművészeti program-koordinátora volt.


Moldovai Viktor ügyvezető, Hungarofest Kht., Szép Fruzsina, Kortárs Könnyűzenei Export Iroda, Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Bencsik Barnabás, Kortárs Képzőművészeti Export Iroda - fotók: Gordon Eszter
Moldovai Viktor ügyvezető, Hungarofest Kht., Szép Fruzsina, Kortárs Könnyűzenei Export Iroda, Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Bencsik Barnabás, Kortárs Képzőművészeti Export Iroda - fotók: Gordon Eszter ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok