2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bírálták a szervezeti átalakítást az Országgyűlés kulturális bizottságában

2006. szeptember 7.
Kormánypárti és ellenzéki képviselők egybehangzóan bírálták a szervezeti átalakításokról szóló kormányhatározatot az Országgyűlés kulturális bizottságának csütörtöki ülésén; a felszólalók egyetértettek abban: a kulturális intézményeket tekintve a határozatot mindenképpen át kell dolgozni.
(MTI) - A Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülésen az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében Schneider Márta szakállamtitkár és Farkas Katalin miniszteri biztos ismertette a tárca terveit, amelyek szerint egyes intézményeket összevonnának, másokat költségvetési szervvé vagy gazdasági társasággá alakítanának.
Jánosi György (MSZP), a bizottság alelnöke a kormánypárti képviselőkkel folytatott előzetes konzultáció alapján kijelentette: a kormányhatározat alapos átdolgozását szeretnék javasolni, miután a jelenlegi szöveg végrehajtását egyes kulturális alapfunkciókra nézve veszélyesnek tartják. Elismerte ugyanakkor, hogy a határozat megfogalmaz jó célokat és szándékokat, és abban "vannak jó elemek".
Azt javasolta a szaktárcának: vigye vissza a kormány asztalára a határozatot, javasolja annak átdolgozását, és készítse elő úgy az átszervezést, hogy az ne csorbítsa az alapvető kulturális funkciókat.
Halász János (Fidesz), a bizottság másik alelnöke szerint "szükség van a kormányhatározat felfüggesztésére". Az alapvető kérdések között említette, rendelkezésre áll-e majd a jövő évi költségvetésben az átszervezéshez szükséges anyagi fedezet.
Az ellenzéki képviselő megjegyezte, hogy a tárcától nem kaptak előkészítő anyagokat, kérésére Hiller István miniszter kabinetfőnöke azt közölte: az ülés előtt nem áll módjukban az anyagokat eljuttatni, miután tartalmuk még változhat.
Pető Iván (SZDSZ) bizottsági elnök képviselőként hozzászólva hangsúlyozta: "ebben a formában a kormányhatározat végrehajtása sok kárt okozna".
Azt javasolta, hogy az OKM ne tekintse a kormányhatározat egyetlen elemét sem "természeti törvénynek". A szabad demokrata képviselő a határozat legnagyobb hibájának azt nevezte, hogy "kompromittálja" a szükséges racionalizálást, az átszervezés ügyét.
Lukács Tamás (KDNP) fontosnak mondta, hogy a további egyeztetésbe a bizottságot úgy vonják be, hogy a kérdések tematikusan, már a jövő évi költségvetési vonzattal együtt kerüljenek a grémium elé.
Schneider Márta válaszában leszögezte: a kormányhatározat az államigazgatásban dolgozók számára kötelező érvényű, így végrehajtják, van azonban lehetőség arra, hogy módosító javaslataikat a kormány elé tárják.
Még a képviselői hozzászólások előtt elmondta, hogy október végére, november elejére elkészülnek a javaslatokkal, és a kormány elé terjesztik őket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány június 30-án kelt határozata valamennyi tárcát érinti.
A szakállamtitkár kiemelte, hogy az előkészítése során számos szakmai, jogszabályi és határidő-ütemezési problémába ütköztek.
Véleménye szerint nem lehet tartani az előírt ütemezést, a végrehajtás ugyanis - mint jelezte - az OKM esetében több törvény, kormányhatározat, kormányrendelet módosítását igényli.
Schneider Márta a tárca tervei közül kevés konkrétumot említett, azt mondta: a végrehajtás előkészítését illetően a folyamat közepén tartanak, továbbra is zajlanak az egyeztetések.
A múlt hónapban nyilvánosságra hozott elképzelések szerint költségvetési szervvé alakulna a Nemzeti Színház Rt. és a Nemzeti Filharmonikusok Kht., gazdasági társasággá válna a Műcsarnok, a Honvéd Együttes, az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ.
A minisztérium összevonná az Országos Széchényi Könyvtárat az Országos Pedagógiai Könyvtárral, valamint az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Múzeummal, a Magyar Történelmi Film Alapítványt a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal.
Tizenkét múzeumi intézmény gesztor jellegűvé válna, vagyis bizonyos funkciókat (például anyagbeszerzés) egy helyről látna el. A kormányhatározat értelmében az OKM hatósági irodát és háttérintézményt készül felállítani.
A kulturális bizottság a kormányhatározattal kapcsolatosan nem hozott szavazással döntést az ülésen, amelyen számos kulturális intézmény vezetője is jelen volt.
A napirendi pontok megtárgyalása után Halász János (Fidesz) képviselőtársaival együtt - már szűk körben - felköszöntötte Pető Iván elnököt, aki augusztus 29-én ünnepelte 60. születésnapját.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok