2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András az európai zenei exportirodák képviselőivel találkozott a 40. MIDEM-en

2006. január 23.
A cannes-i nemzetközi zenei szakvásáron és kiállításon a több mint négyezer lemezkiadó és terjesztő mellett kulturális intézmények és a három éve működő európai zenei exportirodák is képviseltetik magukat.

(MTI) - Az európai zenei exportirodák képviselőivel találkozott Bozóki András kulturális miniszter hétfőn a Magyar Zenei Exportiroda (MXH) standján a 40. MIDEM-en, Cannes-ban, ahol Magyarország négy önálló standdal képviselteti magát.

A világ legrangosabb zeneipari találkozójának negyvenedszer ad otthont január 22. és 26. között a francia Riviéra fesztiválvárosa, ahol a zenei szakma 92 országból érkezett közel tízezer képviselőinek bemutatkozása mellett 19 kiemelt komoly- és könnyűzenei koncertre is sor kerül 28 formáció kétszáz művészének fellépésével. A cannes-i nemzetközi zenei szakvásáron és kiállításon a több mint négyezer lemezkiadó és terjesztő mellett kulturális intézmények és a három éve működő európai zenei exportirodák is képviseltetik magukat.

Jean-Francois Michel, az Európai Zenei Exportiroda vezetője az MXH standján találkozott Bozóki Andrással, akinek elmondta, hogy a jelenleg 13 európai országban működő iroda hamarosan 16 országra terjeszti ki tevékenységét. Az uniós támogatáson kívül az irodák számítanak a nemzeti kormányok és a szakma képviselőinek támogatására is. Az egyik legnagyobb, a francia hálózat 2,3 millió eurós költségvetésének ötven százalékát a francia állam, másik ötven százalékát pedig a francia zenei szakma állja. Így Franciaország tíz hazai, és kilenc külföldi irodával működik, nemcsak a francia, hanem a Franciaországban készült valamennyi zenei termék terjesztésére a világban.

Michele Amar, az európai zenei exportiroda egyetlen Európán kívüli irodájának a képviseletében - amely a New York-i Carnegie Hall közelében működik -, az uniós zenei termékek tengerentúli központi terjesztéséről tájékoztatta a magyar minisztert. Bozóki meghallgatta a kisebb európai irodák - köztük az osztrák, a norvég és flamand központok - vezetőinek tapasztalatait is.

Szép Fruzsina, a fél éve működő magyar iroda vezetője az MTI-nek elmondta: a MIDEM első napján már sikeresnek mondható a MXH első részvétele Cannes-ban. Az exportiroda elsősorban közvetítő szerepet tölt be a magyar művészek és a külföldi terjesztők illetve kiadók között. Az iroda feladatai között szerepel csereprogramok szervezése is magyar zenészeknek.

A világ legjelentősebb zenei szakkiállításán és vásárán a Hungaroton az egyetlen olyan magyar lemezkiadó, amely több évtizede önálló standdal van jelen. Hollós Máté ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a MIDEM az egyetlen zenei vásár, ahol a Hungaroton részt vesz. Ennek oka, hogy Cannes-ban a világ valamennyi fontos zenei terjesztője és sajtóorgánuma jelen van, amelyekkel az év elején minden fontos tárgyalást egy helyen le lehet bonyolítani.

A budapesti Művészetek Palotája az egyik ritka közintézmény, amely standot állított fel a cannes-i vásáron. Csonka András vezérigazgató-helyettes az MTI-nek elmondta: céljuk, a kiváló akusztikájú hangversenytermet lemezfelvételekhez bérbe adni, illetve komplett szolgáltatást nyújtani a kiadóknak a felvételekhez magyar közreműködők ajánlva, elsősorban filmzenékhez.

A kortárs magyar alkotók és zeneművek elkötelezett kiadója és népszerűsítője, a 2004-ben Eötvös Péter zeneszerző kiadójaként a MIDEM klasszikus és dzsessz különdíját elnyert Budapest Music Center (BMC) - amely egyszerre dokumentációs központ és lemezkiadó - szintén önálló standon mutatja be több mint száz lemezét.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok