2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András a kulturális miniszterek találkozóján

2006. április 27.
"Európa a kultúrák közötti párbeszédért" konferencia - Granada, 2006. április 27-28.

A tavaly novemberben Budapesten "Befogadó Európa? Látóhatár 2020" címmel megrendezett nagysikerű kulturális konferencia és kulturális miniszteri találkozót követően most a spanyolországi Granada ad otthont a soron következő, "Europe for intercultural dialogue" címet viselő kulturális konferenciának. Az eseményen Bozóki András kulturális miniszter is felszólal, valamint Tarróssy István, a Pécs 2010 programiroda vezetője ismerteti az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projektet a konferencia résztvevőinek.

A kétnapos granadai konferencia a 2004 novemberében Berlinben, 2005 májusában Párizsban, valamint a 2005. novemberében Budapesten megrendezett nemzetközi kulturális tanácskozások sorába illeszkedik. A spanyolországi rendezvény fő témája a kultúrák közötti párbeszéd, ezen belül az euro-mediterrán kontextusban, illetve az EU és Latin-Amerika/Karib térség között folytatott kulturális dialógus. Tárgyalni kívánja emellett az alapítványok, egyesületek, civil szervezetek, régiók és helyi testületek szerepét a kultúrák közötti párbeszéd kibontakoztatásában. A szekciókkal párhuzamosan zajlanak majd a miniszterek zártkörű munkaülései, amelyek eredményeként Nyilatkozatot fogadnak el.

A granadai konferencia az Európai Bizottság által javasolt Kultúrák közötti Párbeszéd Európai Éve 2008 akció előkészítését is szolgálja. Az Európai Parlament és a Tanács határozati javaslata a Kultúrák közötti Párbeszéd Európai Éve (2008) létrehozásáról a Kulturális Miniszterek 2006. május 18-i ülésén várhatóan napirendre kerül, s arról a tagállamok politikai egyetértésre juthatnak. Az Európai Bizottság a kulturális tanácsi munkacsoport (CAC) április 12-i ülésén ismertette a 2008-as évre való felkészülés menetrendjét, amely egy ún. mobilizációs tevékenységből (2006-2007) és egy implementációs időszakból (2006-2008. december) áll majd.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az elmúlt héten, 2006. április 21-én Euromed Információs Napot rendezett "A Földközi-tenger: híd, ami összeköt" címmel, mely rendezvény az euro-mediterrán együttműködésről kívánt tájékoztatást adni a szélesebb közönség és a média számára.A konferencia részletes tematikája és előadóiAz április 27-i , "A kultúrák közötti párbeszéd Euromediterrán kontextusban" tematikájú ülésen felszólal az egyiptomi Mohamed Awad, az Alexandria Mediterranean Research Center vezetője, aki egyben az Anna Lindh Alapítvány egyiptomi nemzeti hálózatának vezetője, a libanoni Georges Corm, a Közel-Kelet és a Mediterrán térség szakértője, volt libanoni pénzügyminiszter, valamint Olivier Roy francia kutató, a Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) kuta-tási vezetője. "A kultúrák közötti párbeszéd az Európai Unió és Latin Amerika illetve a Karib térség kontextusában" című ülésen a mexikói Ramiró Osorio, a The International Festival Cervantino vezetője szólal fel, valamint az argentin Carlos Juan Moneta külügyi tanácsadó és a francia Jean Tardif, az International Association Planet Agora küldöttje. Április 28-án "Az ala-pítványok, kulturális egyesületek és a civil társadalom szerepe a kultúrák közötti párbeszédben" című ülésen felszólal a francia Yudhishthir Raj Isar, az EFAH (European Forum for the Arts and Heritage) elnöke, a portugál Emilio Rui Vilar, a Gulbenkian Foundation elnöke, a cseh Katerina Brezinova, a Prágai Multikulturális Központ vezetője, valamint a belga Xavier Troussard, az Eu-rópai Bizottság tanácsadója. "A régiók és a helyi vállalatok szerepe a kultúrák közötti párbeszédben" szekcióban felszólal a spanyol Oriol Balaguer i Julia, a Barcelonai Kulturális Intézet vezetője, Karl-Erik Norrman német nagykövet, az Európai Kulturális Parlament főtitkára, valamint Tarróssy István, a Pécs 2010 programiroda vezetője.

A konferencia honlapja: http://www.mcu.es/cooperacion/dialogoIntercul/ ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok