2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András: nem biztos, hogy jó döntés volt Hegyi Árpád Jutocsa kinevezése az operaház élére

2006. június 6.
Bozóki András szerint nem biztos, hogy jó döntés volt Hegyi Árpád Jutocsa kinevezése az operaház élére, a távozó kulturális miniszter kedden nyilatkozott erről "virtuális fogadóóráján".

(MTI) - A megszűnő Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának távozó tárcavezetője www.kultura.hu honlap fórum rovatában válaszolt a neki címzett kérdésekre.
"Nem biztos, hogy jól döntöttem" - írta Bozóki András az operaház főigazgatójának kinevezésére vonatkozó kérdésre.
Hangsúlyozta, hogy Hegyi Árpád Jutocsa abba az irányba megy, amelyet a kormány elvár tőle. Takarékosabb, felelősebb gazdálkodást igyekszik megvalósítani, ami az operaházi reform alapfeltétele.
"A probléma, hogy nem sikerült a társulat egy kis részét sem a reformok mellé állítania" - írja.
Ugyanakkor hozzátette, hogy az Opera más főigazgatóval is ugyanennyi pénzt kapna, és "a következmények nélküli költekezésnek egyszer s mindenkorra vége."
Bozóki András nem egészen egy évvel ezelőtt, 2005. július 22-én jelentette be, hogy Hegyi Árpád Jutocsát nevezi ki a Magyar Állami Operaház új főigazgatójának.
Az új főigazgatóval együtt indult vezetői csapatból előbb Závecz Ferenc ügyvezető igazgatónak mondott fel Hegyi Árpád Jutocsa, majd az átmeneti időre megbízott fő-zeneigazgató, Petrovics Emil távozott viharos körülmények között.
Idén május elején Keveházi Gábor balettigazgató szólította fel lemondásra a dalszínház főigazgatóját, mivel szerinte Hegyi Árpád Jutocsa hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát. Három héttel később Kesselyák Gergely fő-zeneigazgató nyújtotta be lemondását.
Közben május 20-án, A nürnbergi mesterdalnokok díszbemutatója előtt az Opera dolgozói húszperces figyelmeztető sztrájkot tartottak.
Bozóki András nem egészen egy hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az operaház ügyében nem a sokak által támadott főigazgató, hanem a modernizáció pártján áll.

Bozóki András vitatta a kulturális tárca önállóságának megszüntetését



(MTI) - Vitatta a kulturális minisztérium önállóságának megszüntetését keddi virtuális fogadóóráján Bozóki András, aki szerint, európai mintára, megmaradhatott volna az önálló kulturális tárca, amelyhez kapcsolhatók lettek volna a sport, a turisztika, az építészet és az egyházügy területei.
A most létrejövő megatárcában valószínűleg az oktatás játssza majd a főszerepet - vélekedett a távozó kulturális miniszter, aki az interneten élőben válaszolt több hozzá intézett jeligés kérdésre.
Az önálló kulturális minisztérium megszűnésére vonatkozó kérdés kapcsán megjegyezte azt is, hogy "A tárcák összevonása miniszterelnöki döntés volt".
Az elmúlt egy év nem volt könnyű időszak, viszont nagyon sok új dolgot sikerült elindítani, értékelte miniszteri tevékenységét Bozóki András.
"Büszke vagyok a kulturális esélyegyenlőséget, közösség- és vidékfejlesztést célzó programjainkra (PANKK - Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért, Tengertánc, Közkincs), beleértve, hogy egy vidéki város (Pécs) lehet Európa Kulturális Fővárosa, valamint a magyar kultúra sokszínűségét támogató döntéseinkre (befogadó színházak, klubok, Új Magyar Zenei Egyesület stb. támogatása). Sikerült előrelépnünk a kulturális diplomáciában, valamint megalkottuk a következő 15 évre szóló kulturális stratégiát. (...) Lenne még mit finomítani, például előre kell lépni a kulturális finanszírozás területén, hogy a kulturális intézmények ne legyenek kiszolgáltatva a költségvetés változásainak" - írta a miniszter.
Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette ehhez, hogy a kulturális stratégia hosszú távra szól, és egyes elemei bekerültek a kormányprogramba, az pedig kötelező.
Kifejtette: örömmel tölti el, hogy munkatársaival a magyar kultúra ügyét szolgálhatták, és ezen belül arra törekedtek, hogy megmutassák, "Magyarország multikulturális társadalom, amelyben minden közösségnek joga és lehetősége van a kultúrában megmutatni önmagát".
A jövőre vonatkozóan közölte, hogy hosszabb szabadságra megy, de januártól már az egyetemen fog tanítani. Azt is elmondta, hogy szerdán találkozik a kormányfővel, s akkor derül ki hogy más területen számit-e rá, s ha igen, hol.
"Az államigazgatási munka egyelőre elég volt, de adott esetben tanácsadást - megfelelő területen - szívesen vállalnék" - írta Bozóki András.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok