2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András Táncsics emlékházat avatott Ácsteszéren

2006. április 21.

(mti) "Ő volt az, aki a reformkorban radikálisabb volt a reformereknél, aki felismerte, hogy a szabadság keveset ér egyenlőség nélkül, mert akkor a szabadság elnyomásra ad lehetőséget" - jelentette ki a nemzeti kulturális örökség minisztere, majd Keleti György, a térség országgyűlési képviselője és Klupács András, a község polgármesterének társaságban koszorút helyezett el Táncsics szülőházán.
A falu tulajdonában lévő emlékházat a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács kilencmillió forintos támogatásával újították fel. Az emlékházban egy korhű néprajzi gyűjtemény is helyet kap a településre és a környékére jellemző tárgyakból, s egy kiállítás Táncsics életútjáról.
A tárlókban megtalálható az író első nagyhatású műve, "Sajtószabadságról nézetei egy rabnak", melyet Lipcsében név nélkül jelentetett meg. Az emlékházban lévő példányt a mű hatodik kiadásaként 1846-ban Londonban nyomták.
Az épület a falu Táncsics nevét viselő utcájának utolsó háza, a Nyugat-Magyarországon elterjedt oldaltornácos épület. Jelenlegi formáját 1910-ben nyerte el, a korhű felújítás gondosságára jellemző, hogy meghagyták az eredeti ablakokat és a szobákban helyreállították a simított, sárga agyagpadlót.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok