2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki: a kultúrához tartozhatna a turizmus

2006. május 12.
Bozóki András kulturális miniszter el tudná képzelni, hogy az új kormányzati struktúrában a kulturális területhez tartozzon a turizmus; a szaktárca vezetője erről pénteken beszélt Budapesten.
Sebők Marcell kulturális főtanácsadó és Bozóki András miniszter
Sebők Marcell kulturális főtanácsadó és Bozóki András miniszter

(MTI) - "Abszurd helyzet", hogy a turizmusból származó bevételből a kulturális intézmények fenntartására nem lehet fordítani - mondta a miniszter A szabadság kultúrája című stratégiáról szóló sajtóbeszélgetésen, Budapesten.
A 2006-2020 közötti időszakra vonatkozó magyar kulturális stratégia a múlt hónapban jelent meg a Kulturális Közlönyben.
Bozóki András kiemelte: azt szeretné, hogy a stratégia megkerülhetetlen legyen, zsinórmérték, vonatkozási pont, bárki is lesz a kulturális miniszter az új kormányban.
Arra a kérdésre, miért a kormányzati ciklus végén adták közre az elképzelést, a tárca vezetője azt mondta: korábban kiadott kiáltványa már egy "felütés" volt, s megfogadta azt az intelmet, hogy a megjelentetést ne a választási kampány idejére időzítse.
A stratégiát ezért csak áprilisban tették hivatalosan közzé, bár a szöveg már januárban elkészült - tette hozzá.
Bozóki András kijelentette, hogy bő egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta a tisztesség, az esélyegyenlőség és az alternatívitás alapelvét tartotta szem előtt.
Megfogalmazása szerint a kultúra egy élő társadalmi gyakorlat, és jó lenne, ha az aktivitás terepe lenne. Mint mondta, felfogása nem a magas kultúra tagadását jelenti, hanem a játéktér kiszélesítését.
A miniszter közölte: a tárcát erőteljesen "megrázta", amikor költségvetésének egynegyedét a kormány a maradványképzéskor visszatartotta. Hozzátette, hogy nem örült az intézkedésnek, de a kormány tagjaként fegyelmezetten tudomásul vette azt.
Megfogalmazása szerint annyit tehetett volna, hogy lemond, de ez nem állt szándékában, nem akart megfutamodni.
Bozóki András említést tett számos sikeres programról, és jelentős eredménynek nevezte, hogy a tárca ez évi költségvetése a tavalyi közelében maradt.
Kitért továbbá arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alapnál kívánatos lenne a kurátorok számának csökkenése, és némely kuratóriumok összevonása.




 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok