2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Budapestre érkezett Brun Galina Tojvovna karéliai kulturális miniszter

2006. május 19.
Brun Galina Tojvovna kulturális miniszter a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma meghívására érkezett május 19-én a magyar fővárosba. A karéliai kulturális minisztert Vass Lajos politikai államtitkár fogadta.
Brun Galina Tojvovna karéliai kulturális miniszter
Brun Galina Tojvovna karéliai kulturális miniszter

Mint ismeretes, 2005-ben Karélia fővárosa volt a nyolcadik állomás az Oroszországi Magyar Kulturális Évad regionális programjában, s egyúttal ez volt az első alkalom, hogy a magyar kultúra bemutatkozott a Magyarországnál kétszer nagyobb Karéliai Köztársaságban. A 300 éves, Nagy Péter által alapított főváros, Petrozavodszk óriási érdeklődéssel fogadta a magyar programokat, amely Gasztronómiai Napokkal kezdődött 2005. június 6-án.



A Brun Galina Tojvova és Vass Lajosaz akkori megbeszélésen kifejezte reményét, hogy Karélia és Magyarország között intenzív és rendszeres közvetlen kulturális együttműködés indul, különösen nagy hangsúlyt helyezve a fiataloknak címzett programokra.



A karéliai kulturális miniszter budapesti látogatásán felvetette, hogy Pétervár és Hanti-Manszijszk után jó lenne Karéliában is létrehozni egy magyar pontot.



A Magyar Pont elsődleges célja a magyar nyelv és kultúra terjesztése. Távlati célja azonban az, hogy itt találkozzanak össze mindazok a magyar érdekek és törekvések, amelyek országunkat az adott térséghez kötik, legyen az gazdasági, szociális vagy épp művészetpedagógiai projekt. Ezek kialakítására elsősorban egyetemeken kerül sor.



A budapesti megbeszélésen felmerült továbbá a népi kultúra hagyományainak modern eszközökkel való terjesztése. Magyar partnerként a Hagyományok Háza neve merült fel. A közös program célja a két nép autentikus kultúrájának bemutatása; a finnugor őshonos népi kultúra kutatása, megismertetése a fiatalokkal; közös alkotótáborok szervezése, szabadtéri néprajzi múzeumok szakembereinek tapasztalatcsere találkozója.

Mind a két fél megerősítette azt a felvetést, hogy szükséges a zenei kapcsolatok erősítése: kamarazenészek és szólisták kölcsönös meghívása egymás országába, közös előadói produkciók létrehozása, előadói verseny meghirdetése fiataloknak , mester kurzusok szervezése stb.



Brun Galina Tojvovna május 22-ig tartózkodik Magyarországon.

Ez idő alatt ellátogat többek között a Hagyományok Házába, a Szépművészeti-,Iparművészeti és Néprajzi Múzeumba valamint a Művészetek Palotájába. Megtekinti Szentendrén a Népművészeti Skanzent, a Kovács Margit Múzeumot és a Czóbel kiállító termet.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok