2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Chamisso magyar unokáinál" járt Bozóki András

2006. április 19.

(MTI) - A francia anyanyelvű, de a német nyelv mestereként ünnepelt íróról, Adelbert von Chamissóról (1781-1838) díjat neveztek el, amelyet németül (is) alkotó, de nem német kulturális gyökerekkel rendelkező írók, műfordítók kapnak meg. Legutóbb Zsuzsanna Gahse, magyar származású, Svájcban élő irodalmár, műfordító nyerte el a Robert Bosch Alapítvány Chamisso-díját.
Magyar szerzők német nyelvű irodalmi-filozófiai ténykedése nagy múltra tekint vissza. Balázs Béla és Lukács György életműve nagy részét németül írta, Márai Sándor a húszas években a Frankfurter Zeitungban jelentette meg publicisztikáját.
Mint Bozóki András szerdán az MTI-nek elmondta, Pro Cultura Hungarica kitüntetésben részesítette Gerd Meyer tübingeni egyetemi tanárt, aki budapesti egyetemen is adott elő, sokat tett a magyar oktatásért s azért, hogy minél több magyar fiatal jusson ki a tübingeni egyetemre.A miniszter ellátogatott a Stuttgart közelében fekvő Solitude művészeti központba, ahol a kapcsolatok szélesítéséről tárgyalt. Az intézményben Magyarországról is rendszeresen fogadnak fiatal művészeket, írókat, irodalmárokat. Az 1990-ben alapított Solitude falai között évente körülbelül hatvan, 35 év alatti művész vendégeskedhet és alkothat.
Bozóki miniszter felkereste a stuttgarti magyar kulturális intézetet, amelynek élén Keresztury Tibor személyében másfél hónapja új igazgató áll. Jelenleg folyik az eddig egy épületben működő magyar konzulátus és az intézet szétválasztása: Magyarország Düsseldorfban nyit főkonzulátust, amelybe beolvad a stuttgarti és a bonni magyar képviselet, a stuttgarti épület egészét a kulturális intézet foglalja majd el.
A miniszter programjában megbeszélés is szerepelt Peter Frankenberg baden-württembergi kulturális miniszterrel. A márciusban kezdődött németországi magyar kulturális évad keretében a tartományban is számos produkció részesei lehetnek az érdeklődők. Karlsruhéban Kempelen-kiállítás nyílik, az ulmi Nemzetközi Duna Fesztivált részben a magyar művészetnek és történelemnek szentelik, látható lesz például Forgács Péter Dunai exodus című installációja. Az ulmi Központi Dunai Sváb Múzeum több magyarországi közgyűjteménnyel közösen készíti elő a Németek Magyarországon, magyarok Németországban című kiállítást júniusra. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok