2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csák Ferenc: nincsenek késésben az előkészületek Pécsett

2006. szeptember 7.
Nincsenek késésben a Pécs 2010 Európa kulturális fővárosa program (EKF) előkészületei Pécsett - jelentette ki a program kormányzati koordinátora csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

(MTI) - Pécs készültsége összehasonlítva a címet korábban elnyert városok, Graz, vagy Lille hasonló időszakban mért készültségével mind a személyek kinevezése, mind a helyi struktúrák megteremtése, mind a pályázatok befogadása terén átlagosnak mondható - tette hozzá Csák Ferenc, aki augusztus elsejei kinevezését követően csütörtökön mutatkozott be a sajtó nyilvánossága előtt.
Most folyik a pénzek programozása, ennél pedig nem csak a program részeit képező nagyprojekteket, hanem azokat az infrastrukturális beruházásokat is figyelembe kell venni, amelyeket utána a régió több nagyobb városával is egyeztetni szükséges.
Hozzátette: a következő költségvetési periódus biztosítja majd a működési költségek, a programtervezés 9,5 milliárd forintos fedezetét, erről a kormány november végén dönt - mondta.
Csák Ferenc megerősítette, hogy a kulturális tárca kiemelt projektként kezeli a pécsi programot, már csak azért is, mert ilyen mértékű kulturális város- és régiófejlesztés nem történt az elmúlt ötven és nem is fog történni a következő ötven évben Magyarországon.
Soha ennyi európai uniós forrásból történt városfejlesztési, kultúrafejlesztési beruházás nem volt az európai uniós kulturális fővárosok történetében - hangsúlyozta.
A kormányzati koordinátor megjegyezte, hogy az EU nem kultúrát finanszíroz, hanem olyan projekteket, amik a régiók fejlesztését szolgálják. Jelen esetben város-, régiófejlesztési és természetgazdálkodási elképzelésekről van szó.
Csák Ferenc hangsúlyozta: Pécs számára az EKF nem 2010-ről szól, az infrastrukturális beruházások 2008-tól 2030-ig megalapozzák a város jövőjét.
A szakember kiemelten fontos feladatnak nevezte a promóció erősítését.
Az EKF-et nemzeti üggyé kell tenni. Olyanná, mint amilyen a labdarúgó-világbajnokság lett Németország számára. Az ország szellemiekben is egy érési folyamaton ment át, és most mi is egy ilyen folyamatban vagyunk. Európai polgárokká kell válnunk, Pécs pedig mintaprojekt lesz, amelyet beemelünk a magas szintű kormányzati kommunikációba és az európai promócióba - mondta.
Magyarázata szerint erre azért van szükség, hogy a projektek megvalósításának mintegy 35 milliárd forintos keretéhez mintegy 20 milliárd forint működőtőke is társuljon.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok