2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csúcstalálkozó a MIDEM-en

2006. január 22.

(MTI) - Európa kulturális miniszterei egyetértenek abban, hogy a versenyképesség egyik feltételét jelentő kultúrának kiemelkedő támogatást kell élveznie Európa valamennyi országában - mondta el az MTI-nek vasárnap Bozóki András kulturális miniszter Cannes-ban, a 40. MIDEM-en európai kollegáival tartott találkozója után.

A világ legjelentősebb zenei kiállítása és vására idén negyvenedszer kerül megrendezésre január 22. és 26. között a francia Riviéria fesztiválvárosában. A hivatalos megnyitó előtt Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, képzésért és többnyelvűségért felelős biztosa és Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális miniszter meghívására találkoztak az Európai Unió kulturális miniszterei, hogy megvitassák a kulturális ipar szerepét a gazdasági növekedésben.

Az informális megbeszélésre Bozóki András kulturális minisztert elkísérte Erdős André, Magyarország párizsi nagykövete és Derdák András, aki január 1. óta a Párizsi Magyar Intézet új igazgatója.

A közel kétórás megbeszélés után Bozóki az MTI-nek elmondta: valamennyi európai kollegája egyetértett abban, hogy a kultúrának egy interdiszciplinárisabb megközelítésére van szükség Európában, mert a versenyképesség, az innováció és a kreativitás előfeltételének számító ágazat nem állhat az utolsó helyen a támogatások sorában.

A kultúra valamennyi műfaja olyan terület, amelyen keresztül a nemzetek jobban megérthetik egymást, s ezért a kultúrák közti párbeszédhez és az európai szolidaritáshoz a miniszterek szerint támogatni kell a közös európai kulturális kezdeményezéseket. Minél több olyan formát kell létrehozni, amely átfogja a gazdaság és a kultúra területeit - mutatott rá Bozóki.

A magyar miniszter a megbeszélés után kiemelkedőnek tartotta a finn példát, ahol a kulturális termékek európai promóciója és a világpiacra való kijuttatása terén a kulturális minisztérium együttműködik a gazdasági és a külügyminisztériummal.

Nagy érdeklődést mutattak az európai miniszterek a féléve megalakult Magyar Zenei Exportiroda iránt, amit azóta kiegészített a képzőművészeti exportiroda, és Bozóki tervei szerint hamarosan megalakul az irodalmi exportiroda is. A korábban nagy állami intézményként működő Hungarofest fiatalokból álló, kis csapatokkal dolgozó irodaláncolattá való átalakulásáról is beszámolt kollegáinak Bozóki.

A kulturális miniszterek találkozóján szóba került még az Internetről letölthető filmek és zenei termékek szerzői jogának helyzete is. Mivel sokan nem tekintik jogilag problémásnak, hogy a világhálóról letöltött kulturális termékekhez egyesek ingyen jutnak hozzá, Bozóki politikailag nehéznek tartja a fellépést a jelenség ellen. Érdekes dilemmaként merült fel a megbeszélésen a zenei termékek árának csökkentése abból a célból, hogy mindenki számára legálisan hozzáférhetővé váljanak - mondta el a magyar miniszter.


A magyar Heaven Street Seven

uniós különdíjat kapott a 40. MIDEM-en

(MTI) - Több száz kelet-európai zenekar közül a Heaven Street Seven (HS7) magyar gitár-popzenét játszó csapat kapta vasárnap az Európai Bizottság három éve alapított European Borders Breakers Awards (EBBA) (Európai határokon áttörők díjai) Áttörés nevű különdíját a 40. MIDEM-en Cannes-ban.

Európa legnagyobb nemzetközi érdeklődést kiváltó fiatal zenészei és együttesei sikeres bemutatkozásukért részesülnek elismerésben a január 22. és 26. között megrendezésre kerülő, a világ egyik legrangosabb zenei eseményének számító MIDEM-en (Le Marché international du disque et de l'édition musicale) a francia tengerpart fesztiválvárosában.

Az Európai Bizottság szervezésében harmadszorra ítélték oda az EBBA-díjakat nyolc európai előadónak, akik egyben lehetőséget kaptak az MTV Europe zenei tv-csatornán való szereplésre. Az EBBA díjak között idén először a tíz új uniós tagállam egy formációjának járó Áttörés nevű különdíj is szerepelt, a MIDEM-en való fellépés és egy európai turné társfinanszírozása formájában, amelyet a magyar Heaven Street Seven nevű zenekar 2004-ben megjelent Szállj ki és gyalogolj című albumáért érdemelt ki.

A cannes-i fesztiválpalotában tartott díjkiosztón az MTV Europe műsorvezetői konferálták fel a magyar csapatot, amely egy angol nyelvű számmal lépett fel a termet megtöltő közönség előtt, majd Ján Figel, oktatásért, képzésért és többnyelvűségért felelős európai biztos jelenlétében Bozóki András magyar kulturális minisztertől vehették át az uniós elismerést.

A magyar miniszter Szép volt fiúk felkiáltással köszöntötte a HS7-t, majd a zenekar kultúrák közti dialógusban betöltött szerepét méltatta, és további sok sikert kívánt munkájukhoz.

Szűcs Krisztián, a modern gitárzenét elektronikus hatásokkal ötvöző zenekar vezetője megköszönte mindenkinek az 1995-ben alakult HS7-nek az elmúlt tíz évben adott támogatást, és reményét fejezte ki, hogy ez a díj csak a kezdetet jelenti valamennyi kelet-európai zenekarnak a nemzetközi színtéren való megjelenéshez.

A díjkiosztó után Szép Fruzsina, a Magyar Zenei Exportiroda (MXH) vezetője az MTI-nek Cannes-ban elmondta: az EBBA-díjakat az Európai Unió olyan zenekaroknak és előadóknak ítélik oda, akik albumaikkal hazájukon kívül arattak jelentős eladási sikereket. Az Áttörés-különdíjra az MXH az európai exportiroda kérésére negyven magyar zenekart jelölt, és a tíz új uniós tagállam több száz együtteséből esett az Európai Bizottság, a MIDEM és az MTV választása a Heaven Street Sevenre. A magyar irodavezető szerint a jövőre nézve óriási előrelépést jelenthet a zenekarnak a cannes-i bemutatkozás és fellépés.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok