2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Dunaújváros - kiállítás a Modern Művészetért Közalapítvány gyűjteményéből

2006. április 7.

(MTI) - A kulturális miniszter a kiállításon szereplő anyagot méltatva kiemelte: különösen figyelemre méltó, hogy ezt az értékes tárlatot egy fiatal város művészeinek és művészettörténészeinek lehet megköszönni.
A Gyűjtemény című kiállításon huszonöt, a nemzetközi képzőművészeti életben is elismert művész - mint például Birkás István, El-Hassan Róza, Köves Éva, Benczúr Emese, Bukta Imre, Csörgő Attila, Kicsiny Balázs, Fehér Márta, Lovas Ilona, Móder Rezső, St.Auby Tamás - ötven alkotása látható.
A dunaújvárosi gyűjtemény a rendszerváltás utáni magyar képzőművészeti élet mintegy száz alkotójának kétszáz munkáját foglalja magába. A művek 80 százaléka az 1990-es években született.
Adományozás, illetve vásárlás útján olyan alkotók művei kerültek a gyűjteménybe, akik aktívan jelen voltak és vannak a hazai, valamint nemzetközi művészeti életben. Többen közülük rendszeresen kiállítottak a Velencei Biennálékon is.
A kollekciót 1992-1996 között főként az egykori dunaújvárosi Uitz teremben kiállító művészek adományaiból, fejlesztésének második szakaszában pedig szakmai kutatáson alapuló vásárlásokkal gyarapították.
A gyűjtemény összeállításakor mindig az volt a cél, hogy olyan művek kerüljenek be a kollekcióba, amelyek emblematikus módon képviselik az adott időszak kortárs képzőművészetét - mondta el Zólyom Franciska, a Kortárs Művészeti Intézet igazgatója az MTI-nek.
A gyűjteményből válogatott alkotásokat több városban bemutatták már. Dunaújvárosban két részletben tekinthetik meg az anyagot a helyi művészetkedvelők. A kollekció első részét már korábban kiállították, most a tárlat második része látható május 5-ig.


Bozóki András miniszter mellett Zólyom Franciska, a Kortárs Művészeti Intézet igazgatója és Kálmán András polgármester
Bozóki András miniszter mellett Zólyom Franciska, a Kortárs Művészeti Intézet igazgatója és Kálmán András polgármester

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok