2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A dzsessz-zenészek állami támogatást sürgetnek

2006. december 6.
A magyar dzsessz helyzetét vitatta meg az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága a zenészek által benyújtott és állami támogatást sürgető javaslat kapcsán szerdán.
A magyar zenei élet egyik meghatározó része a dzsessz, így művelői azt szeretnék elérni, hogy a kulturális kormányzat érezze magáénak és anyagilag kiszámíthatóan támogassa a műfajt - olvasható a Jazz Grémium javaslatában.

Pető Iván, a bizottság elnöke elmondta: azért tartotta fontosnak a téma tárgyalását, mert a műfaj nem kap elég figyelmet, noha a magyar kultúrának talán nemzetközileg is legsikeresebb ága.

Előzetesen ismertetése szerint a dzsessz a jövő évi költségvetésben tételesen nem szerepel, támogatását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) egyelőre nem ismert keretéből finanszírozzák majd.

Schneider Márta a Kulturális és Oktatási Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azt hangsúlyozta, hogy az ösztöndíjrendszer fejlesztését kívánják átgondolni. A dzsessz-klub hálózat támogatása idén a költségvetésben nem szerepelt, a PANKKK-program (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) keretében azonban 119 millió forint jutott e célra.

Leszögezte: a támogatások odaítélése nem a minisztérium, hanem a szakmailag kompetensebb NKA feladata kell, hogy legyen. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország az átlagnál sokkal több jogcímet nevezett meg, amelyek alapján a kultúra támogatható. A 2007-től hét éven át érkező uniós támogatás többek között a kulturális központok infrastrukturális fejlesztésére és tartalommal való megtöltésére fordítható.

Az állami támogatás két fő céljaként az alkotómunka segítését és a közönségelérés segítését nevezte, kiemelt állami feladatként pedig a művészek külföldi promócióját említette. Gulyás Dénes fideszes képviselő az ösztöndíjrendszert örvendetesnek nevezte, de úgy vélte, az nem a műfaj egészét segíti. A politikus összefogottabb, átgondoltabb koncepciót sürgetett, az NKA által nyújtott támogatásokra pedig több állami pénzt javasolt.

Fedor Vilmos (MSZP) a zenei hagyaték és örökség ápolását emelte ki, és annak vizsgálatát ösztönözte, hogy az önkormányzatok hogyan segíthetnék a területükön élő művészek alkotómunkáját.

Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas dzsessz-zenész a legfontosabb problémaként azt említette, hogy nem határozták meg a műfaj és a zenészek kultúrában és az országimázsban elfoglalt helyét. Úgy vélte, a műfajt külön kellene kezelni.

Az ülésen a képviselők megkapták a Jazz Grémium javaslatát, amelyben a tagok jövő évre 190 millió forint minisztériumi támogatást tartanak szükségesnek. Szintén tanulmányozhatták Harsányi László, az NKA elnökének összefoglalóját, amely szerint 2006-ban az alap 232 "jazz zenével kapcsolatos tevékenységet" támogatott, ezen a címen 78,4 millió forintot osztott szét.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok