2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egy különleges éjszaka

2006. június 25.
Június 24-én a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat immár negyedszer várta izgalmas és színes programokkal a látogatókat.

(mti) Az év legrövidebb és egyben legvarázslatosabb éjszakáján csak Budapesten 51 helyszínen több mint 400 programból szemezgethettek az érdeklődők.
A Szépművészeti Múzeum igazi kultur-kikötővé változott át: a szervezők Hollandia, elsősorban Amszterdam pezsgő kulturális és éjszakai életének hangulatát teremtették meg. A látogatók az erre az alkalomra komponált tárlatvezetések és sokszínű, korokon átívelő zenei programok mellett számos érdekes előadást hallgathattak meg nemcsak Rembrandt életéről és művészetéről, de a holland kultúráról, életmódról is. És hogy teljes legyen a kikötői hangulat, a sós tengeri étkek és sajtok ízeit csapolt sörökkel öblíthette le a megpihenni vágyó utazó. A gyerekek hajót építhettek, fűszereket szállíthattak és jelképesen körbehajózhatták a Földet. A múzeum előtt gólyalábasok, dobosok, tűzzsonglőrök szórakoztatták a közönséget.
A Mezőgazdasági Múzeum csónakos vártörténeti túrára invitált. A Levendula Játszóház és Alkotóműhely segítségével az ügyeskezűek próbálkozhattak hagyomány szerinti bokrétakötéssel, koszorúkészítéssel vagy süthettek tükrös mézeskalácsszívet, valamint hímezhettek illatpárnát. A bátrabbak tűzön is átugorhattak.
A Közlekedési Múzeum igazi különlegességet kínált. A látogatók a mesék birodalmába léphettek be: találkozhattak Harry Poterrel és barátaival a Roxfort Expresszen, Herbie-vel, a száguldozó kicsi kocsival, a Star Wars hőseivel és azok szuper járgányaival, valamint Gulliverrel és hajójával. A honvédség vadászpilótáival szimulátor segítségével légicsatát lehetett vívni. A múzeumtól indult a Budapest Classic Grand Prix, ahol oldtimer autók vonultak fel.
Az idén első alkalommal a Magyar Televízió kapui is kitárultak az érdeklődők előtt, hiszen bepillantást nyerhettek a muzeális épület kulisszatitkaiba. A gyerekek találkozhattak Süsüvel, az egyfejű sárkánnyal, továbbá a TV-macival.



Egy vad éjszaka névvel közös programokat szervezett a Magyar Nemzeti Galéria és a Filmmúzeum a Múzeumok Éjszakájára a Várba.
A programok a zene és a festmények körül szerveződtek: a Zeneművészeti egyetem hallgatóinak koncertje a képek között, tárlatvezetés a Királyi Palota Habsburg Nádori Kriptájában, a Savoyai teraszon pedig délután 7 órától éjjel 2 óráig koncertek várták az érdeklődőket.
A fesztivál idejére megnyitották a galéria kupolájának panorámateraszát, ahol a páratlan kilátásban gyönyörködhettek a látogatók.



Halász Péter író-rendező-színész emlékére Halász - Hajóvá alakult az A38 (Artemovszk 38) állóhajó a Múzeumok Éjszakáján.
A hajón öt helyszín közül lehetett válogatni: a tetőfedélzeten interaktív kiállítás volt, a Filmszemle-díjas, Juristovszky Sosa által jegyzett Herminamező című film makett városában kamerával fölszerelt modell-vonat segítségével bárki leforgathatta saját filmjét.
Az orrfedélzeten tánc- és vízre vetített installációk, az orrbárban az elhunytról folytatott kötetlen beszélgetés várta a nagyérdeműt.
A koncertteremben varietéműsor volt Kecskés Karina, Krasznahorkai Ágnes, Lukáts Andor, Ónodi Eszter, Vajda Vilmos és a TÁP Színház Rossz Színház közreműködésével. A varieté N.Y. vendége Halász Péter egyik legmeghatározóbb alkotótársa, Seth Tillet volt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok