2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap Pécs

2006. szeptember 16.
Egymilliárd forint vissza nem téritendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa program előkészítésére a szombaton aláírt szerződés értelmében.

Mérföldkőhöz érkezett az Európa Kulturális Fővárosa program az előkészítés költségeire nyújtandó állami támogatás aláírásával - hangsúlyozta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010 projekt támogatási szerződésének aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón.
Az előkészítési költségek részleges finanszírozásáról szóló szerződést Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Bajnai Gordon, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai kormánybiztosa és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Kunszt Márta alpolgármester írta alá.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt hangsúlyozta, hogy 1989 óta a legnagyobb kulturális beruházás valósul meg Pécsett. Hangsúlyozta, hogy a tét nagy, a siker az egyes szereplők - Pécs és a régió, Pécs és a kormányzat, valamint Pécs, Essen és Isztambul - együttműködésén, összefogásán  múlik.
Az előkészítő munka a finanszírozási szerződés aláírásával ténylegesen elindult.
A megállapodás értelmében a város önkormányzata egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesül, ami az előkészítés költségeinek 90 százalékát fedezi. Pécs 100 millió forinttal járul hozzá a költségekhez. Az aláírt szerződés meghatározza az előkészítési eljárások pontos ütem- és költségtervét, amelynek tervezett kezdete 2006. szeptembere s a várhatóan 2008. májusában fejeződik be.
Az előkészítő tevékenység magában foglalja a Regionális Tudásközpont, a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, valamint a Nagy Kiállítótér nemzetközi tervpályázatának lebonyolítását, valamint a nyertes tervek megvásárlását, meghívásos közbeszerzés keretében az engedélyezési tervek elkészítését és engedélyeztetését. Az előkészítés része a Zsolnay Kulturális Negyed tanulmányának aktualizálása és annak alapján az engedélyezési tervek elkészítése, engedélyeztetése.
Az előkészítő munka során a Közterek és parkok újjáélesztése elnevezésű kulcsprojekt részeként lebonyolításra kerül három ötlet-, négy nemzetközi terv, valamint hét meghívásos pályázat, valamint befejeződik a teljes engedélyeztetési folyamat.
Az előkészítési folyamat végére elkészül valamennyi kulcsprojekt teljes pályázati dokumentációja. Az öt részprojektből álló nagyprojekt keretében Magyarországon egyedülálló kulturális infrastruktúra és nemzetközi szinten is versenyképes idegenforgalmi attrakciók valósulnak meg.

 


Pécs, 2006. szeptember 16. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Kunszt Márta
Pécs alpolgármestere, Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos,
mögöttük Csák Ferenc, a Pécs 2010 projekt kormányzati koordinátora,
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Tasnádi Péter, a Baranya megyei közgyűlés
alelnöke, amikor aláírják az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs, 2010 projekt
 előkészítésének támogatási szerződését Pécsett,a Művészetek Házában.
 Pécs önkormányzata a szerződés keretében egymilliárd forint vissza nem térítendő
központi költségvetési támogatásban részesül.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok