2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elhunyt Gregor József operaénekes

2006. október 27.
A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művészt 66 éves korában, pénteken érte a halál. Gregor Józsefet az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Szegedi Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.
Archív felvételünk 2005. október 3-án az Operacsillagok II. Gálakoncertjén készült. (MTI Fotó: Kovács Attila)Elhunyt Gregor József operaénekes - közölte az MTI-vel a Szegedi Nemzeti Színház.

A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művészt 66 éves korában, pénteken érte a halál. A hosszan tartó, súlyos betegségben szenvedő művész pénteken délelőtt vesztette az eszméletét, s pénteken délután hunyt el.

Gregor Józsefet a Szegedi Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Nem készült énekesnek, hegedülni tanult. Énekére a rákosligeti katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, aki rávette: menjen felvételizni a konzervatóriumba.

Gregor József 1957-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, de tanulmányait három év után félbehagyta. Ezután felvételét kérte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének tanszakára. A vizsga sikerült ugyan, de a Zeneakadémiát sem fejezte be.

Énekesi pályája tulajdonképpen a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdődött, amelynek 1958 óta tagja volt. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt.

Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt.

Az opera-repertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte. Érdekesség, hogy Verdi Falstaffja ugyan nem basszus-szólam, Gregor szegedi fellépéseinek mégis egyik legnagyobb sikerét aratta ebben a szerepben.

Énekelt a milanói Scalában, a New York-i Metropolitanben, visszatérő vendége a houstoni operának, fellépett Európa szinte minden operaházában. Legemlékezetesebb szerepei: Figaro (Mozart: Figaro házassága), Leporello (Mozart: Don Giovanni), Szókratész (Telemann: A türelmes Szókratész), Mefisztó (Gounod: Faust). Az operákat eredeti nyelven, olaszul, németül, oroszul, csehül, az oratóriumokat latinul énekelte.

Száznál több lemezt készített, több ezer operaelőadásban és hangversenyen működött közre, számos rádió-és tévéfelvétele van. Gregor József 2003-ban 1 forint jelképes gázsiért állította színpadra Verdi Don Carlos című operáját a Szegedi Nemzeti Színházban. A budapesti Broadway-n, a Nagymező utca aszfaltján ő is elhelyezte lábnyomát, ezzel a magyar előadó-művészet halhatatlanjai társulatának tagja lett.

Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal Kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült. A díjat betegsége miatt a felesége vette át.

Gregor József ez év szeptemberében jelentette be, hogy befejezi 48 évvel ezelőtt megkezdett énekesi pályafutását, és nem vállal több fellépést sem színházban, sem koncertpódiumon.

"Nagy fáradtságot érzek. Valószínűleg az elmúlt 48 évét. 1958-ban kezdtem énekelni, azóta nem volt megállás. (...) Végigcsináltam a rendkívül sűrű előző évadot, most viszont hosszú gondolkodás után eldöntöttem: nem lépek fel többet" - nyilatkozta a Délmagyarország című napilapnak.

Elhunyt Gregor József Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művész, operaénekes 66 éves korában. Archív felvételünk 2005. május 27-én a Szegedi Nemzeti Színházban készült Joseph Stein, Jerry Bock és Sheldon Harnick Hegedűs a háztetőn című musiceljének előadásán, amelyben Gregor József Tevje, a tejesember szerepét alakította. (MTI Fotó: Németh György)
Elhunyt Gregor József Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művész,
operaénekes 66 éves korában. Archív felvételünk 2005. május 27-én
a Szegedi Nemzeti Színházban készült Joseph Stein, Jerry Bockés Sheldon Harnick
Hegedűs a háztetőn című musiceljének előadásán, amelyben Gregor József Tevje,
a tejesember szerepét alakította. (MTI Fotó: Németh György)

MTIAz Oktatási és Kulturális Minisztérium közleménye Gregor József halála alkalmából

Elment egy halhatatlan művész. Itt hagyta lábnyomát a pesti aszfaltban a Nagymező utcában és ránk hagyta hatalmas életműve feledhetetlen darabjait: lemezeket, színházi és szabadtéri előadások, koncertek emlékeit, rádió és tévéfelvételeket, ezernyi megismételhetetlen művészi teljesítményt.

Világhírű basszista volt, de több is annál. Hangja, előadásmódja átlépett határokat: sokfelé énekelt Európában és az Egyesült Államokban, sőt arra is képes volt, hogy zenei korlátokat döntsön le. Verdi Falstaffjában aratta egyik legnagyobb hazai sikerét, pedig az nem is az ő hangjára írott szerep.

A halhatatlanok társulata vele marad teljes mindörökké, akkor is, ha ezután már csak felvételeiből sugárzik felénk egyénisége.

Gregor Józsefet az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok