2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Emlékkiállítás az '56-os forradalommal összefüggő romániai eseményekről

2006. november 17.
Az 1956-os magyar forradalommal összefüggő romániai eseményekről nyílt emlékkiállítás Sor(s)ok között címmel csütörtökön Budapesten, a Barabás Villában. A tárlatot az együttes magyar-román kormányülés alkalmából Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg, köszöntőt mondott Adrian Iorgulescu, Románia kulturális minisztere.
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István beszédében beszámolt arról, hogy az együttes kormányülésen több kulturális megállapodást kötött román partnerével. Így megegyeztek abban, hogy közös erőből újítják fel Fadrusz János kolozsvári Mátyás-szobrát, az erdélyi Lázár-kastélyt, valamint a magyarországi zsákai román-ortodox templomot. "Ha ezek közös erőből megújulnak és bővülnek, akkor láthatjuk, hogy a két nép, amely évszázadok óta egymás mellett és együtt élt, képes a jövőt is együtt tervezni" - hangsúlyozta Hiller István. Hozzátette: "azt szeretném, ha román és magyar, román és magyar kulturális miniszter ilyen nagyszerű kulturális eseményeken minél gyakrabban szoríthatná meg egymás kezét".

Fotó: Gordon Eszter

Adrian Iorgulescu, Románia kulturális minisztere köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Romániában csaknem 10 ezer, többségében fiatal embert tartóztattak le a magyar forradalom iránt kinyilvánított szolidaritásuk miatt. A letartóztatottak közül huszonnégyen az életükkel fizettek azért, mert kifejezték szolidaritásukat. A Ceausescu-rezsim alatt pedig ezernél többen haltak meg a kommunista rendszer elleni tiltakozásuk miatt.

"Azért vagyunk itt most jelen, hogy tiszteletünket rójuk le a hősök emléke előtt, akiknek a szabadságunkat köszönhetjük" - mondta Románia kulturális minisztere. Mint hozzátette, a magyarok és románok ezer éven keresztül békében éltek, egy közös térben alkottak, és ennek a múltnak a tapasztalata alkothatja a jövő premisszáit.

A kiállításon eddig sosem publikált, nagyrészt a Szekuritáté Levéltárában őrzött drámai erejű iratok láthatók, de a tárlat újságcikkeket is bemutat a korszakból.

Fotó: Gordon Eszter

Fotó: Gordon Eszter

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok