2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Észak-Európa kortárs képzőművészete a Műcsarnokban

2006. december 7.
Álmok égő tájain - kortárs képzőművészet Észak-Európából címmel nyílik kiállítás csütörtökön este Budapesten, a Műcsarnokban.
Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója és Hiller István (Fotó: Gordon Eszter)
Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója és Hiller István (fotó: Gordon Eszter)

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a tárlatot beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy legutóbb 1906-ban rendeztek nagyszabású kiállítást Észak-Európa képzőművészetéről a Műcsarnokban. Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország alkotói száz év elteltével mutatkoznak be ismét az intézményben.

A miniszter kiemelte: a kiállítás jó példa a magán- és a művészeti szféra összefogására, hiszen a tárlat nagyszámú támogatót tudott megnyerni. A válogatás az északi országokkal kapcsolatos sztereotípiákon túlmenő, Magyarországon kevéssé ismert társadalmi valóságot tükröző képet próbál adni az öt országról - tette hozzá.

"A nagyszabású kiállításnak köszönhetően a Hősök terének egyik oldalán, a Szépművészeti Múzeumban egy klasszikus, a másik oldalon pedig, a Műcsarnokban a jövő klasszikusai láthatóak" - mondta a miniszter.


Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója közölte: a kiállítás összköltsége 50 millió forintot tesz ki, ennek a felét a szponzorok finanszírozták. A Műcsarnok 10 millió forinttal járult hozzá a tárlathoz.

Páldi Lívia, a bemutató kurátora kiemelte: a tárlatot nem egy téma köré építették, hanem arra törekedtek, hogy dialógus jöjjön létre a kortárs műalkotások között. Kitért arra, hogy a kiállításra kifejezetten a Műcsarnok tereibe tervezett alkotások is készültek. Ezek egyike maga a kiállítás épített arculata, amely a Stockholmban működő Uglycute nevű formáció alkotása.

A csoport tagjai a kiállítás építészetét úgy oldották meg, hogy a tereket akusztikus mennyezet létrehozásával és falburkolat alkalmazásával újratervezték. A belsőépítészek a játékos térrendezés révén "lebontják" a XIX. századi épület nemzeti oltár jellegét - ismertette a művészettörténész.

A látogatókat már a Műcsarnok előterében különleges látvány fogadja: a félhomályos csarnok atmoszféráját Tommi Grönlund és Petteri Nisunen plafonra vetített fény-installációja formálja át. Ezt a témát bontják ki a bemutatott alkotások.

A kiállítás történeti hátterére reflektál a New Yorkban élő svéd művésznő, Sara Jordenö új installációja, amely a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található - a száz évvel ezelőtti kiállításról vásárolt - északi alkotásokból is válogat.

Látható Jacob Dahlgren svéd művész csaknem 30 négyzetméteres, 32 ezer selyemszalag felfüggesztésével létrehozott lebegő műalkotása is. A műalkotás belépésre biztatja a nézőt, a lebegő installáció azonban magában hordozza az eltévedés lehetőségét, a kontroll elvesztésének kockázatát is.


A tárlaton Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország csaknem félszáz kortárs képzőművészének és művészcsoportjának összesen 26 különleges installációja látható. Emellett hat tematikus filmprogram és számos előadás inspirálja a közönséget a felvetett témák tovább gondolására.

A kiállítás szombattól 2007. február 25-ig látogatható a Műcsarnokban.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok