2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felföldi mezővárosokat bemutató tájegységgel bővült a szentendrei skanzen

2006. május 28.
Új tájegységgel gazdagodott a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum; a felföldi mezővárosokat bemutató épületcsoportot Sólyom László köztársasági elnök adta át szombaton, megnyitva az új állandó kiállítást.
Bozóki András miniszter beszél a megnyitó ünnepségen
Bozóki András miniszter beszél a megnyitó ünnepségen

(MTI) - Az államfő ünnepi beszédében kifejtette: Magyarország e térsége és a kulturális kormányzat büszke lehet az új tájegységre, amely bemutatja az itt élt elődök építészetét, kultúráját, polgári életformáját, amelynek szelleme ma is él.
Az ezekhez hasonló tájegységek együttesen összeadódva beleivódnak a gondolkodásunkba, a szívünkbe, valójában ebből lesz Magyarország - tette hozzá Sólyom László.
Bozóki András kulturális miniszter köszöntője után Cseri Miklós, a múzeum főigazgatója elmodta, hogy a kilenc portából álló új tájegység a 18. századtól mutatja be a felföldi városok jellegzetes épületeit.
Az eredeti elemeket is felhasználva építették fel a Mád községből származó dézsmaházat - ahová a földesúr gyűjtötte be a jobbágyoktól beszedett tizedet -, valamint egy gyöngyösi iparosházat, amelyet szintén újraépítettek a skanzenben. Mellettük többi között Tokajról és Hejcéről származó, a borkultúrához kötődő házakat is megtekinthet a közönség.
A felföldi tájegység kialakítása 900 millió forintba került.
A szentendrei szabadtéri múzeum 1967-ben nyílt meg. A kontinens egyik legnagyobb skanzenjeként számon tartott intézmény jelenleg hét tájegység épületeit mutatja be - mondta a főigazgató. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok