2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Filmes programcsomagot jelentett be a miniszter a Filmszemlén

2006. február 3.
A filmszemle alkalmából Bozóki András kulturális miniszter 80 millió forint kiegészítő támogatást adott a filmgyártás versenyképességének növelése érdekében több hazai filmes fesztiválnak és filmgyártást elősegítő szervezetnek.
Bozóki András a Filmszemlén
Bozóki András a Filmszemlén

A miniszter kifejtette, hogy a filmtörvény létrehozásával megalakult a Nemzeti Filmiroda, mely a szakmai eredmények mellett a magántőkét is bevonja a filmgyártásba. Ám ezek mellett olyan lépésekre is szükség van, amelyek fejlesztik a digitalizáció térnyerését és előtérbe helyezik a fiatalok támogatását.

Mint mondta, fontos, hogy Magyarországon két nemzetközi filmfesztivált is tartanak, ezek közül tavasszal immár 13-ik alkalommal kerül megrendezésre a Titanic Filmfesztivál, amely mára nemzetközi versenyfilm-fesztivállá nőtte ki magát. A 25 millió forintos támogatás pedig elősegíti azt a fejlődést, hogy a Titanic nemcsak Közép-Kelet-Európa, hanem Európa jelentős filmesztiváljává lépjen elő. Az ősszel megrendezésre kerülő Pécsi Filmünnep pedig amellett, hogy hangsúlyozza Pécs 2010-es szerepét mint Európa kulturális fővárosa, a dél-kelet európai orientáció és a Balkán felé való nyitás fontos lépcsőjévé válik és erre a fejlesztésre használja fel a 25 millió forintos támogatást.

A Nyitott Dokumentumfilm Archívum elindításához a győri székhelyű Mediawave Alapítvány 10 millió forintos támogatásban részesül, hogy a rendszerváltozás dokumentumfilmjeit összegyűjtse, és EU-s pályázatok segítségével online módon is közzé tegye a világhálón. Ehhez szükség van a filmek digitalizációjára, amely jelenleg még kis mértékben valósult meg, ám ezt a minisztérium támogatásával fejleszteni lehet.

Harmadik lépésként a miniszter a digitalizált online magyar filmtörténetet említette, mert fontos, hogy a közoktatásban is megjelenjen és hozzáférhetővé váljon a digitalizált fimtörténet. A 10 millió forintos támogatás a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal és a NAVA-val együttműködve hozzájárul ahhoz, hogy kibővítse az internetes film-klubhálózatot és így a középiskolai médiaoktatásban elérhető legyen.

A filmtörvény következtében Magyarország kedvező helyzetbe került a külföldi befektetők szemében, ezért a minisztérium 6 millió forinttal támogatja a "Film in Hungary 2006" című promóciós kézikönyv és internetes adatbázis létrejöttét. A kiadvány a magyar filmipar bemutatásán túl tájékoztat a filmtörvény nyújtotta lehetőségekről, képet ad a magyarországi forgatási helyszínekről, lehetőségekről. A kézikönyvet és a honlapot a Los Angeles-i Location Expo-n, valamint a Cannes-i Filmfesztiválon mutatják be.

A fiatalok támogatása fontos lépés abban, hogy Magyarország versenyképes legyen a filmgyártásban, ezért a fiatalokat be kell kapcsolni az európai és Európán kívüli képzési rendszerbe az Európai Unió MEDIA programja segítségével. Az ösztöndíj intenzív kurzusokon való részvételt tesz lehetővé többek között Angliában a London Film School-ban és a National Film and Television School-ban, Franciaországban, Dániában, Németországban, illetve az USA több filmes főiskolájában. A jelentkezések koordinálását a MEDIA Desk Magyarország iroda végzi, amely 2,5 millió forint biztosításával járul hozzá az ösztöndíj-kerethez, amelyet a tárca még 5 millió forinttal támogat, illetve az Európai Unió is 2,5 millió forinttal biztosít. Így az ösztöndíj-program összköltségvetése 10 millió forint, de Bozóki András kijelentette, az összeg évről-évre bővülni fog.

A kulturális miniszter végül a Mozgókép Ifjú Mestere díjat adta át Gauder Áronnak, a Nyócker rendezőjének. A díjat a miniszter a fiatal pályakezdők művészi elismerésére alapította, melyet a Filmszemle ideje alatt működő Diákzsűri ajánlására adják át. A díj egyszeri, értéke 300 ezer forint.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok