2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A filmszakmai együttműködésről és a 2008-as reneszánsz év kiállításairól tárgyalt Hiller István Rómában

2006. október 13.
A magyar-olasz filmszakmai együttműködés lehetőségeiről, a 2008-as magyarországi reneszánsz évben rendezendő kiállításokról, illetve az üzlet és kultúra kapcsolatáról tárgyalt csütörtökön Rómában Hiller István oktatási és kulturális miniszter olasz kollégájával, Francesco Rutellivel.
Hiller István az MTI-nek nyilatkozva elmondta: kollégájával egyetértenek abban, hogy a magyar filmtörvény jó lehetőségeket ad külföldi, de elsősorban európai uniós országokból érkező szakembereknek. "Arra kértem a minisztert: támogassa és biztassa az olasz filmeseket, hogy koprodukciókban készítsenek filmeket magyar rendezőtársaikkal, illetve hogy használják ki olasz befektetők a magyar filmipar és a filmtörvény adta lehetőségeket. Ő ezt nagy örömmel elfogadta, úgy látom, hogy a két kormány három hónapon belül elfogadhat egy filmszakmai megállapodást, amely keretet ad az együttműködésnek"" - mondta Hiller István.

Jelentős közös olasz-magyar kiállítások megrendezésére van mód a 2008-as magyarországi reneszánsz évben, amelyet Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóján rendez a magyar állam a kormányprogram kiemelkedő részeként. Az első negyedévében a Mediciek korának bemutatása történhet Budapesten a Szépművészeti Múzeumban. Az itáliai reneszánsz időszakából származó olyan alkotások jöhetnek Magyarországra, amelyek korábban még soha, sőt azt mondhatnám, hogy Itáliát is egészen ritkán hagyják el. Nápolyban a Hunyadiak koráról lesz három hónapig tartó kiállítás a híres Castello Nuovóban, majd átköltözne Budapestre, ahol a Budai Vár több kulturális intézményében mutatnánk be - mondta el a magyar miniszter.


"Kértem Rutelli miniszter urat, hogy ossza meg munkatársaimmal azokat a tapasztalatokat, amelyre az olaszok szert tettek az üzlet és a kultúra világának kapcsolatáról. Nagyon foglalkoztat minket a modern mecenatúra, a szponzori tevékenység intézményes formájának kialakítása Magyarországon. Közép-Európában ez majdhogynem ismeretlen. Arra kaptunk ígéretet, hogy az olasz tapasztalatokat egy olasz és egy magyar munkacsoport együttesen fogja megtárgyalni.

Összességében a kapcsolatot az olasz kulturális minisztériummal kimondottan sikeresnek látom" - jelentette ki Hiller.

Márai Sándor emigrációs éveiből sokat Dél-Itáliában, Salernóban töltött. Írásaiban gyakran emlékezett meg a városról, de leginkább a salernói emberekről, olyanokról, akik közül többen ma is élnek, sőt emlékeznek a magyar íróra.

"Három évvel ezelőtt emlékkiállítást rendeztünk, igen nagy sikerrel Salernóban. Akkor jött a gondolat, hogy a magyar író emlékét szoborba is öntsük. Így aztán szombaton Salernóban egy jeles ünnepség keretében felavatjuk Márai Sándor szobrát, Gulyás Gyula alkotását. A felavatáskor mondandó beszédem ezeket az éveket, az Olaszországban az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő magyar író iránti salernói személyes emlékeket idézi" - hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva a kulturális miniszter.


MTI


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok