2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fotóalbum a finnugor népekről

2006. november 2.
A finnugor népekről szóló fotóalbumot mutattak be csütörtökön Budapesten, a Magyar Fotográfusok Házában, ahol Normantas Paulius litván származású művész, a 14 testvér című kötet fotósa magas rangú állami kitüntetést is átvehetett.
"Nagyon fontos és értékes könyvet ajánlhatok a figyelmükbe, egy nagy formátumú és őszinte fotóstól" - fogalmazott a bemutatón Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész. Méltatásában kiemelte, hogy a tundra vidékének "kicsiny népeiről" szóló vaskos kötet nélkülöz minden "hatásvadász, szenzációhajhász" képet.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára "mélységesen humanista" műnek nevezte a litván származású, de már évek óta magyar állampolgársággal is rendelkező kelet-kutató, Normantas Paulius és Csepregi Márta egyetemi docens, nyelvész közös alkotását, amely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.

A szakállamtitkár az eseményen a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét nyújtotta át a művésznek. Litvánia budapesti nagykövete, Darius Semaska a litván kulturális miniszter gratuláló levelét ismertette, majd adta át a fotográfusnak.

A finnugor népekről szóló kötet fotóit Normantas Paulius több mint tíz éven át készítette az Ural-hegység vidékén, az Északnyugat-Szibériától a Baltikumig terjedő erdőövezetben.
Legfőképp azt kutatta, hogy a hanti, manysi, vepsz, livét vagy épp a vót és a karél népek a kulturális különbségek ellenére miként őrizték meg nyelvi rokonságukat.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok