2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fotókiállítással veszi kezdetét a 1956-os évforduló németországi rendezvénysorozata, Hiller István jelenlétében

2006. szeptember 15.
Az 1956-os forradalom idején készült fotókat bemutató kiállítást nyit meg péntek este a frankfurti Paulskirchében Hiller István kulturális miniszter.
A maga nemében páratlannak számító kiállításról Jalsovszky Katalin kurátor az MTI-nek elmondta: olyan, az 1956-os forradalom idején készült, eddig még nem látott amatőrfotók kerülnek bemutatásra, amelyeket annak idején készítőik, az események szemtanúi elrejtettek, egy részüket pedig a forradalom leverése után a hatóságok elkobozták, s a gyanúsítottak ellen felhasználva, peranyagokhoz mellékelték. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Múzeum birtokában lévő fotókat bemutató kiállítás címe német fordításban is ezeket a fogalmakat, azaz "az elrejtve, elkobozva és peranyagként mellékelve" kifejezéseket tartalmazza.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Collegium Hungaricum, a német fővárosban működő Magyar Kulturális Intézet közös szervezésében jött létre a Paulskirchében, ahol a német nemzetgyűlés, az első össznémet parlament ülésezett 1848-1849-ben. Miután a templom a II. világháborúban súlyosan megrongálódott, 1948-ban hangversenyteremmé alakították át, és e falak között osztják ki a német könyvkiadók által felajánlott Goethe-díjat és Békedíjat. De - mint Jalsovszy Katalin hangsúlyozta - a Paulskirchében ez az első külföldi kiállítás.

A fotókiállítással veszi kezdetét az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójával kapcsolatos németországi rendezvénysorozat, amely egybeesik a Németországban már fél éve tartó magyar kulturális évaddal, annak második szakaszában azonban szinte kizárólag 1956 dominál. Több tekintélyes német intézet, köztük a potsdami Történelmi Kutatások Központja, valamint az egykori Német Szocialista Egységpárt diktatúrájának feldolgozására létrejött alapítvány jelezte együttműködési szándékát.

A kulturális minisztérium illetékesei az MTI-nek elmondták: a németországi programok összeállításakor alapvető szempont volt, hogy ne csupán dokumentatív, hanem múltfeltáró és új, közös összefüggéseket kutató német-magyar programok jöjjenek létre német partnerekkel, helyi témákkal és vonatkozásokkal. Az ősz során megnyilvánuló természetes német érdeklődés a magyar fordadalom eseményei iránt kiegészül az évad keretében tudományos konferenciákkal, koncertekkel, kiállításokkal.

A németországi 56-os rendezvények záróakkordja egyébként Sólyom László köztársasági elnök október 28-án kezdődő, háromnapos, ugyancsak frankfurti látogatása. A magyar államfő szintén a Paulskirchében mond ünnepi beszédet.

A pénteken Frankfurtba érkezett Hiller István beszédet mond a városháza egykori történelmi koronázásokat megörökítő császártermében, a Kaisersaalban 1956 történelmi jelentőségéről.

A miniszter találkozik a német sajtó, köztük a tekintélyes konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung képviselőivel, majd Petra Roth-tal, Frankfurt város polgármesterével, aki köszöntőt mond az ünnepség keretében.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok