2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyurcsány Ferenc és Hiller István az EFOTT-on

2006. július 20.
Nincs egyetértés tandíj-ügyben a kormány és a HÖOK között.
Zamárdi, 2006. július 20. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter Ekler Gergely elnökkel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőivel beszélget az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján.
Zamárdi, 2006. július 20. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter Ekler Gergely elnökkel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőivel beszélget az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján.

(MTI) - Továbbra sincs egyetértés a kormányzat és a hallgatók között a fejlesztési részhozzájárulás, vagyis a tandíj bevezetésének törvényi szabályozásával kapcsolatban - ez derül ki abból a sajtónyilatkozatból, melyet a tervezettnél hosszabb, zárt körű megbeszélés után adott a sajtó képviselőinek Gyurcsány Ferenc kormányfő és Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetője az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) csütörtökön Zamárdiban.
Gyurcsány Ferenc szavai szerint "a felek ugyan egyetértenek abban, hogy a magyar felsőoktatás mély reformját tovább kelljen vinni, és elsősorban a minőség elvét kell szolgálni, ezzel együtt az intézményi szerkezetet, az államilag finanszírozott létszámot, a képzés belső struktúráját alakítani kell. Nagyon nincs azonban egyetértés annak egyik elemében, mégpedig a fejlesztési részhozzájárulás, vagy tandíj fizetésével kapcsolatban".
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pedig azt emelte ki, hogy a magyar felsőoktatás története az elmúlt évtizedekben a mennyiségről szólt, de, mint mondta, "eljött a minőség ideje". "Mi a színvonal pártján állunk" - tette hozzá. Kifejtette: a kormány fontosnak tartja a hallgatói létszám meghatározását, a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzésben lévő hallgatók arányának megállapítását.
A HÖOK elnöke nyilatkozatában megerősítette: arra kérik a kormányt, vonja vissza a fejlesztési részhozzájárulásra vonatkozó törvénytervezetet, és jövő hétfőn ne legyen az Országgyűlésben végszavazás a kérdésről. Közölte, ha az Országgyűlés mégis elfogadja a törvényjavaslatot, a HÖOK megkezdi egy őszre tervezett demonstráció előkészítését. Hozzátette: emellett továbbra is nyitottak azoknak a kérdéseknek a megvitatására, amelyek a felsőoktatás reformjának lényeges elemeit érintik.
A miniszterelnök a délután folyamán mintegy háromszáz hallgató előtt tartott fórumot a reformokról - kisebb füttykoncert kíséretében - a HÖOK Balaton-parti sátrában.
A diákok táblákon tudatták véleményüket a tervezett tandíjfizetéssel kapcsolatban, "Ki törődik Kovács Pisti tandíjával"-, "A FER nem FAIR"-felírattal.
A HÖOK tervezett őszi demonstrációjának bejelentése tovább forralta a hangulatot, a hallgatóság "ott leszünk!" felkiáltással adott hangot részvételi szándékának.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok