2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Halász Judit és Palya Bea Aphelandra-díja

2006. április 5.
Halász Judit Kossuth-díjas színművész és Palya Bea énekesnő nyerte el szerdán az Aphelandra-díjat, amelyet az azonos nevű alapítvány adományoz minden évben két embernek. A díjat Bozóki András miniszter adta át.
Palya Bea és Bozóki András
Palya Bea és Bozóki András

(MTI) - Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere adta át a díjat Palya Beának, aki az egybegyűlteknek szép tavaszt és rengeteg zenét kivánva köszönte meg az elismerést. Halász Judit családi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, helyette Lázár Egon, a Vígszínház gazdasági igazgatója vette át a díjat a minisztertől.
Bozóki András gratulált az új és a régi kitüntetetteknek és méltatta az alapítók - Heim Márton és Varga János - kultúra-barát gesztusát.
Az Aphelandra Alapítvány megítélése szerint Halász Judit őszintesége és tisztessége, nemes humanizmusa elvarázsol minden embert, gyereket és felnőttet egyaránt. Számtalan színházi- és filmszerep és nagyon sok gyermekeknek írt dal kötődik a nevéhez.
A másik kitüntetett, Palya Bea fiatal előadóművész kedves egyénisége, közvetlensége, szerénysége sok barátot vonz. Tehetségének bizonyítékai lemezei, mint a Psyché-, az Ágról ágra-, Álom álom, kitalálom című, továbbá sok közös albuma, köztük a Moldvai csángó népzene, amelyekkel közvetíti a nemzeti értékeket és megismertet a szomszéd népek kultúrájával.
Heim Ildikó, az alapítvány munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az Aphelandra-díjat öt éve osztja ki titkos szavazás alapján az öttagú kuratórium a kultúra, a művészet, a tudomány és a társadalmi élet különböző területein kiemelkedő munkát végző embereknek. A díj egy dél-amerikai, egyszerű, de nagyon szép növényről kapta a nevét és a kitüntetettek is ilyen emberek, akik példamutató életvitelükkel, humánus magatartásukkal önzetlenül segítik a közösséget.
Az Aphelandra-díjat, a humanizmus civil díját, az oklevelet és a virágot öt év alatt a következő emberek kapták meg: Günter Hensch, a hilchenbachi evangélikus szociális akadémia munkatársa, Tóth Eszter festőművész, Szabó Gyula színművész, Varga Zoltán kürtművész, Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Filep Mária, a Páneurópai Piknik kezdeményező szervezője, Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője és Nagy Benedek szobrászművész.


Halász Judit nevében a díjat Lázár Egon, a Vígszínház gazdasági igazgatója vette át
Halász Judit nevében a díjat Lázár Egon, a Vígszínház gazdasági igazgatója vette át ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok