2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hild-ház - az ügyészség óvást nyújtott be a bontás ellen

2006. február 21.

(MTI) - Az aznap kikézbesített óvást az ügyészség a VII. kerületi önkormányzat műszaki irodája által 2004. november 22-én hozott, a bontást engedélyező határozata ellen nyújtotta be.

Az óvás indoklása szerint az ügyben eljáró elsőfokú építésügyi hatóság, vagyis az erzsébetvárosi önkormányzat az engedélyezési eljárás során nem kereste meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt mint az ügyben illetékes szakhatóságot.

Az ügyészség egyidejűleg indítványozta a bontási határozat végrehajtásának felfüggesztését; a végrehajtás felfüggesztése az ügyész indítványa folytán kötelező.

Az óvást a bontási engedélyt kiadó hatóságnak nyolc napon belül kell elbírálnia.

Ha egyetért, hatályon kívül kell helyezni korábbi határozatát, és új eljárást kell lefolytatnia. Ellenkező esetben felettes szervéhez, Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához kell felterjesztenie az ügyet, ebben az esetben a felettes hatóság dönt az óvás tárgyában.

A Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú, VI. kerületi épület bontását múlt hét pénteken kezdték meg, annak ellenére, hogy a döntés ellen civil szervezetek erőteljesen tiltakoztak, és Bozóki András kulturális miniszter nyílt levélben kérte az épület megkímélését Verók Istvántól, a tulajdonos VI. kerület polgármesterétől.

Bozóki András az MTI-nek kifejtette: üdvözli a bontás leállításáról hozott főügyészségi döntést.

"Örülök, hogy a józan ész diadalmaskodott. A jövőre nézve remélem, lesz középút, értelmes kompromisszum lehetősége a teljes rombolás, illetve az épület állagának természetes romlása között" - mondta.

A szakminiszter egyúttal reményét fejezte ki: a befektetők ezentúl a régi pesti zsidónegyed házainak teljes felújítására tesznek árajánlatot.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok