2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: az Európa kulturális fővárosa program kiemelt projekt

2006. augusztus 29.
Minden tekintetben, így anyagi szempontból is az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyik legfontosabb projektjének nevezte az Európa kulturális fővárosa programot Hiller István miniszter kedden, Budapesten.
Csák Ferenc, az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program kormányzati koordinátora, Hiller István miniszter és Méhes Márton, a németországi magyar évad főkurátora (Fotó: Demecs Zsolt)
Csák Ferenc, az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program kormányzati koordinátora,
Hiller István miniszter és Méhes Márton, a németországi magyar évad főkurátora
(Fotó: Demecs Zsolt)

Első alkalommal lesz magyar település Európa kulturális fővárosa; 2010-ben Pécs mellett a németországi Essen és a törökországi Isztambul mutatkozhat be - idézte a döntést a tárca vezetője a sajtótájékoztatón.

Mint mondta, azt szeretné, ha a három város közül 2010-ben a legcsodálatosabb teljesítményt Pécs nyújtaná.

Hiller István kiemelte a pécsi program öt kulcsprojektjét, így a hangversenyterem, a könyvtár, a múzeumi rendszer, a köztérpark és a Zsolnay-negyed létrehozását, amely közlése szerint 85 százalékban európai uniós forrásból valósul meg.

A program kormányzati koordinátorát, Csák Ferencet a tárca vezetője arra kérte: szeptember 1-jéig térképezze fel a projektet.

Csák Ferenc beszámolt arról, hogy szeptember 16-ig megszületik az öt fő projekt megvalósítására vonatkozó, egymilliárd forint összegű szerződés a program előkészítésének támogatásáról, a pénzt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendelkezésre bocsátja.

A következő fontos szakasznak nevezte, hogy novemberre befejeződik a tárgyalás a 9,5 milliárd forint úgynevezett működési költségről, amelyre vonatkozóan a magyar kormány 40 százalékos részfinanszírozási kötelezettséget vállalt. Ezen belül van egy körülbelül háromszázmillió forintos összeg, amelyet az Európai Unió bocsát a cím elnyerésével Magyarország rendelkezésére - tette hozzá.

Csák Ferenc közlése szerint az eddigi városoknál ez utóbbi összeg általában ötszázezer euró volt, ez most egymillió euró fölé emelkedik. Az uniónak az a kérése, hogy ezt lehetőleg egy nagy rendezvényre fordítsák.

A harmadik nagy tételként említette a körülbelül 35 milliárdos befektetési és finanszírozási alapot, amelynek átlagban 85 százalékát az unió biztosítja, 15 százalékát pedig a magyar állam. Az összeget a Nemzeti Fejlesztési Tervben "helyezik el" - jelezte.

A kivitelezés az ütemterv szerint 2008 januárjában kezdődik meg, a fő projektek megvalósítását 2009 végéig szeretnék befejezni.

Hiller István a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a projekthez sok tekintetben kapcsolódik a németországi magyar kulturális évad, a márciusban megnyílt Ungarischer Akzent. Mint közölte, szeretné, ha a két program teljes nyilvánosság előtt előtt folyna, összefüggő és sikeres projekt lenne.

Hiller István bemutatta az évad új főkurátorát, Méhes Mártont, akinek elődje, Mélyi József személyes okokra hivatkozva augusztus végével távozik tisztségből.

A miniszter közlése szerint az új kurátor kiválasztásában szempont volt az a törekvés, hogy a magyar évad erőteljesebben, színesebben és koncentráltabban jelenjen meg.

Beszámolt arról is, hogy az évad eseményeire a jövő évre háromszázmillió forint elkülönítését tervezik a tárca költségvetésében.

Méhes Márton, a berlini Collegium Hungaricum eddigi igazgatóhelyettese elmondta, hogy a hangsúly a németországi évad következő szakaszában az 1956-os megemlékezés-sorozat lesz, a "közös múltfeltárás". A rendezvények öt tartományban zajlanak.

A kurátor kiemelte, hogy Essen összművészeti fesztiválján októberben Magyarország, azon belül Pécs, a 2010-es partnerváros is bemutatkozik, Hiller Istvánt pedig társvédnöki szerepre kérték fel.

A miniszter a sajtótájékoztatón az intézményi hálózat átszervezésére vonatkozó kérdésre elmondta, hogy folyamatosak az egyeztetések, megerősítve: tervezetük kidolgozásának határideje a hónap vége.
Méhes Márton, a németországi magyar évad főkurátora
Méhes Márton, a németországi
magyar évad főkurátora

Az e feladattal megbízott miniszteri biztos folyamatosan dolgozott augusztusban, de most még "útközben vagyunk" - közölte Hiller István.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok