2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a miniszterjelölt

2006. június 6.
Az összevont oktatási és kulturális tárca vezetőjeként Hiller István teheti le pénteken az esküt, aki korábban - 2003 és 2005 között - már volt a nemzeti kulturális örökség minisztere.
Gyurcsány Ferenc és Hiller István
Gyurcsány Ferenc és Hiller István

Gyurcsány Ferenc bemutatta a miniszterjelölteket




(MTI) - Gyurcsány Ferenc Molnár Lajost egészségügyi miniszternek, Gráf Józsefet földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek, Kóka Jánost a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére, Szekeres Imrét a Honvédelmi Minisztérium, Petrétei Józsefet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Persányi Miklóst a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Göncz Kingát a Külügyminisztérium, Hiller Istvánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Lamperth Mónikát az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, Veres Jánost a Pénzügyminisztérium és Kiss Pétert a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetőjének jelöli. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterjelölt Szilvásy György - jelentette be a kijelölt miniszterelnök pénteken.
Kiss Péter lesz a miniszterelnök politikai helyettese, és a Szilvásy György vezette Miniszterelnöki Hivatal egyben ellátja a miniszterelnök kabinetjének feladatait is - közölte Gyurcsány Ferenc.
Az Államreform-bizottság titkárságát Draskovics Tibor korábbi pénzügyminiszter vezeti majd, Bajnai Gordon, a Budapest Airport elnöke pedig egy új fejlesztési intézményrendszer vezetője lesz - mondta a kormányfő.
"Jobb országot szeretnénk teremteni. (...) Ehhez sok változás kell. A változások, változtatások egyik első számú motorja a Magyar Köztársaság Kormánya kell, hogy legyen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a változások megvalósítására nem elég a kormány, azok csak akkor valósíthatók meg, ha nagyon sokan osztoznak benne.
Miniszterjelöltjei bemutatása után Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy június 9-én alakulhat meg kormánya.
"A reformok kormánya a reformok embereivel. A sikeres és erős Magyarországért. Mi így, tizenöten" - mondta végezetül a miniszterelnök.
A tárcák élére jelölt politikusok felelősségnyilatkozatot írtak alá, melyben - az egyes miniszteri feladatoktól függően - több pontban fogalmazták meg vállalásaikat. A miniszterjelöltek felelősségnyilatkozatának bevezetője rögzíti, hogy "a kormányprogram végrehajtása, a sikeres, modern és igazságos új Magyarország megteremtése érdekében" a kijelölt miniszter megválasztása esetén 2007 végéig teljesíti a Gyurcsány Ferenc által meghatározott, az állam működésének megújításával kapcsolatos stratégiai feladatokat.


A miniszterelnök a Parlamentben köszönte meg a leköszönő miniszterek és államtitkárok munkáját - a képen Bozóki András és Gyurcsány Ferenc
A miniszterelnök a Parlamentben köszönte meg a leköszönő miniszterek és államtitkárok munkáját - a képen Bozóki András és Gyurcsány Ferenc

A héten megkezdődik a miniszterjelöltek
bizottsági meghallgatása





(MTI) - A héten megkezdődik a miniszterjelöltek kinevezés előtti bizottsági meghallgatása.
Az új kormány miniszterjelöltjeit pénteken mutatta be Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök.
A kormányfő Molnár Lajost egészségügyi miniszternek, Gráf Józsefet földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek, Kóka Jánost a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére, Szekeres Imrét a Honvédelmi Minisztérium, Petrétei Józsefet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Persányi Miklóst a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Göncz Kingát a Külügyminisztérium, Hiller Istvánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Lamperth Mónikát az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, Veres Jánost a Pénzügyminisztérium és Kiss Pétert a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetőjének jelöli. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterjelölt Szilvásy György.
Kedden hallgatják meg Kóka Jánost a gazdasági és informatikai, továbbá Veres Jánost a költségvetési bizottságban.
Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága kedden, míg a foglalkoztatási szerdán hallgatja meg a szociális és munkaügyi miniszterjelöltet.
A környezetvédelmi és vízügyi miniszterjelöltet szerdán hallgatja meg a parlament környezetvédelmi bizottsága. Szintén szerdán lesz a földművelésügyi miniszter meghallgatása a mezőgazdasági bizottságban.
Az új kormányban 3 tisztán gazdasági tárca lesz: az informatikával kibővült gazdasági és közlekedési minisztérium, a Pénzügyminisztérium, valamint az agrár tárca. Létre jön egy vegyes és új szemléletet tükröző minisztérium is, amely magába foglalja a szociális, az esélyegyenlőségi és a munkaügyet.
A területfejlesztésért, az építésügy ágazati irányításáért, a lakásgazdálkodásért, lakáspolitikáért és a turizmus ágazati irányításáért az önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz felelős.
A Miniszterelnöki Hivatalhoz kerülnek az országos szintű fejlesztéssel, fejlesztési tervezéssel és programozással kapcsolatos feladatok.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok