2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István megnyitotta a Van Gogh-kiállítást

2006. december 1.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken ünnepélyes keretek között megnyitotta a Van Gogh Budapesten című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban.
Hiller István megnyitja a Van Gogh-kiállítást Fotó: Vörös Szilárd
Hiller István megnyitja a Van Gogh-kiállítást (Fotó: Vörös Szilárd)

Az eseményen részt vett Mabel hercegnő, a holland királyi család tagja, Göncz Árpád egykori köztársasági elnök, jelen voltak továbbá Magyarország rendszerváltást követő kulturális miniszterei.

Hiller István Európa legnagyobb múzeumainak igazgatói, nagykövetek, diplomaták, politikusok előtt mondott köszöntőjében a "legek" kulturális eseményének nevezte a Vincent van Gogh alkotásait bemutató kiállítást.

A 400 millió forintból megvalósuló tárlaton a képek biztosítási értéke meghaladja a 150 milliárd forintot, az esemény pedig várhatóan az elmúlt száz év legnagyobb látogatottságú kulturális eseménye lesz - hangsúlyozta.

Kiemelte: a tárlat létrehozása nemzetközi sikertörténet, amely kulturális áttörést jelenthet Magyarország számára, lehetőség, hogy "ugorjunk egy nagyságrendet" az európai világ múzeumai között.

A miniszter a múzeum századik születésnapján egy ókori művészeti különlegességet, egy 2500 éves faragott etruszk követ ajándékozott a magyar állam nevében az intézménynek.

Hiller István átadja az állam centenáriumi ajándékát Baán László főigazgatónak, egy 2500 éves faragott etruszk követ
Hiller István átadja az állam centenáriumi ajándékát Baán László főigazgatónak,
egy 2500 éves faragott etruszk követ

Baán László, az intézmény főigazgatója köszöntőjében megemlékezett arról: napra pontosan száz év telt el azóta, hogy a Szépművészeti Múzeumot 1906. december 1-jén Ferenc József osztrák császár és magyar király megnyitotta.

Mint felidézte, maga a gyűjtemény története jóval régebbre nyúlik vissza. A XIX. század elejéről mecénási adományok, s nagyszabású állami vásárlások gazdagították.

Rámutatott arra, hogy a múzeum százéves története során mindig két pillére épült: az európai rangú gyűjteményre és kiváló, nemzetközi hírű szakembereire.

A főigazgató összegzése szerint a jubileumi év során a múzeum történetének legtöbb kiállítását rendezték meg az intézmény falai között, s e tárlatokon az eltelt száz év legtöbb látogatóját fogadták. Egyben bejelentette, hogy ebben az évben, várhatóan december végén meghaladja a 600 ezret a látogatók száma.

Beszélt arról is, hogy az intézmény 2006-ban a legjobban szponzorált magyar kulturális intézményévé vált. Köszönetet mondott a holland gyökerű ING-csoportnak, amely 100 millió forinttal támogatta a tárlatot, és a Magyar Nemzeti Banknak, amelyik szintén 100 millió forinttal járult hozzá a jubileumi évhez.

A múzeumi rekonstrukció kapcsán elmondta, hogy csaknem kétmilliárd forint értékű munka valósult meg ebben az évben, ami rekordnak számít a mintegy húsz éve tartó felújítási folyamatban.

Az elmúlt 16 év kulturális miniszterei
Az elmúlt 16 év kulturális miniszterei

Baán László emellett felhívta a közönség figyelmét a szintén pénteken nyíló, A Szépművészeti Múzeum fénykora címet viselő kiállításra, amely az intézmény alapításának korát és azt követő évtizedeket mutatja be.

A főigazgató kiemelte: a Van Gogh Budapesten című tárlattal régi álom válik valóra, Magyarországon még soha nem rendeztek hasonlót, de Európa ezen szegletében sem volt száz éve ilyen volumenű tárlat.

A kiállításon Vincent van Gogh életművéből 43 festmény, 24 rajz és 10 grafika (litográfia és rézkarc) szerepel.

A tárlaton a holland festő első éveit meghatározó alkotók, köztük Rembrandt, Delacroix, Daubigny és Millet egy-egy jelentős művét is bemutatják. A múzeum összesen 150 festményt, rajzot és sokszorosított grafikát vonultat fel.

Hiller István, Mabel hercegnő, a holland királyi család tagja, Baán László főigazgató és Meskó Judit, a kiállítás kurátora
Hiller István, Mabel hercegnő, a holland királyi család tagja, Baán László főigazgató és
Meskó Judit, a kiállítás kurátora
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok