2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István felavatta Márai Sándor szobrát az olaszországi Salernóban

2006. október 16.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter részvételével szombaton felavatták Márai Sándor szobrát a dél-olaszországi Salerno városában.
A világhírű író száműzetésbeli éveinek jó részét Salernóban, az egyik leglátogatottabb olasz turistaközpontban élte le. A szoboravatásról az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Márai Sándor Kulturális Egyesülettel és Salerno városával együtt döntött. Az emlékművet - Gulyás Gyula alkotását - kisebb városi ünnepség keretében - avatták fel. "Én ezt jelentős dolognak tartom, amely a mai, a hétköznapi olasz-magyar kapcsolatok egyik szimbolikus megjelenítője" - hangsúlyozta az esemény jelentőségét a kulturális miniszter.

Hiller István csütörtökön kezdődött olaszországi látogatása eseményeit számba véve hozzátette: döntés született arról, hogy teljes egészében megújul a Római Magyar Akadémia, amely összességében a Magyar Köztársaság legértékesebb külföldi ingatlana. A több mint két éve folyó felújítási munkálatok 2008 végére, 2009 elejére fejeződnek be teljesen. Az épületnek több mint 150 éve ez az első jelentős felújítása. A munkálatok összköltsége meghaladja majd a 250 millió forintot, ami az Oktatási és Kulturális Minisztérium egymást követő éves költségvetésében lesz benne.


Hiller István látogatása elején közös filmes koprodukciókról, a 2008-as magyar reneszánsz év rendezvényeinek segítéséről, illetve az üzleti élet és a kultúra világa összekapcsolódásának részleteiről tárgyalt olasz kollégájával. Hiller István magyarországi látogatásra hívta meg Francesco Rutellit, aki ennek 2007 első negyedében tesz eleget. Minden bizonnyal addigra aláírható lesz a filmiparról és koprodukcióról szóló kétoldalú megállapodás. Abban is megegyeztek, hogy az Európai Unióban a kulturális miniszterek tanácsában összehangoltan lépnek fel: ez már a november közepén Brüsszelben sorra kerülő uniós kulturális miniszteri találkozón közös olasz-magyar javaslatokban fog testet ölteni - tette hozzá a
miniszter.


MTI


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok