2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: nem lehet elaprózni a forrásokat

2006. szeptember 14.
A kulturális tárca és az ország nem engedheti meg a költségvetési források elaprózását, a több célú, sok feladatot ellátó művelődési terek kialakítását támogatjuk - mondta csütörtökön Hiller István oktatási és kulturális miniszter Tatabányán.
A "Közkincs program a harmadik évezredben" elnevezésű, a közép-dunántúli régió kulturális szakemberei részvételével megtartott konferencián a miniszter hangsúlyozta: a Közkincs program hitel- és programtámogatási pályázatait a kormányzat az ez évben jóváhagyandó költségvetésében is támogatja.

Az állami támogatásokat a települések valódi kulturális központjaiba kell irányítani, elsősorban a könyvtárakba. Ezeket elektronikus információs központokká kell alakítani, nem fenntartható, hogy az egyik sarkon egy településen E-pont, a másik sarkon művelődési ház, másutt meg könyvtár fenntartását kelljen biztosítani. "Ezt nálunk gazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak" - jelentette ki Hiller István.

Leszögezte. európai uniós támogatást elsősorban beruházási, fejlesztési célra lehet szerezni. Így a kulturális infrastruktúra, a szavai szerint lepusztult művelődési házak és a könyvtárak "fizikai" újjáélesztésére kell regionális szinten koncentrálni a pályázatoknál.

Az elmúlt évben 270 millió, idén 200 millió forint állt a kulturális vidékfejlesztés rendelkezésére. A kedvezményes hitelfelvétel hatására az elmúlt két évben 3,5 milliárd forintnyi vidéki kulturális infrastrukturális beruházás indult el az országban, a támogatottak több mint 50 százaléka a kétezer fős lélekszám alatti, önhibáján kívül hátrányos helyzetű településekhez jut el - mondta a miniszter.

Hiller István emlékeztetett arra, hogy a Közkincs program célja a kulturális vidékfejlesztés, a területi kulturális egyenlőtlenségek csökkentése, az e téren való beruházások optimalizálása. Olyan fejlesztéseket kell beindítani, amelyek hozzájárulnak az adott térség kulturális hagyományainak, szellemi és természeti kincseinek gondozásához, hazai és külföldi elismertetéséhez - mondta Hiller István kulturális és oktatási miniszter.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok