2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István nyitotta meg Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivált

2006. augusztus 22.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg kedden Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivált, amely 72 évvel korábban, a térség mezőgazdasági termékeinek bemutatója volt, de ma már összművészeti fesztivállá, konferenciasorozattá vált.
Megnyitóbeszédében a miniszter kiemelte, hogy 1934-ben, az első Hírös Hét alkalmával Kecskemét önmagát mutatta meg a világnak, "egy várost, mely több mint egymillió gyümölcsfával büszkélkedett".

Hiller István kifejtette, hogy az egykori mezőgazdasági termékbemutató mára átalakult, "büszkén mondom, hogy összművészeti fesztivál, és tudományos eszmecsere, hihetetlen gazdag programokkal".

"Kulturális örökségünk, a művészetünk olyan érték, amely igazán különlegessé és keresetté is tesz minket Európában, és ez épp olyan becses hungarikum, mint a fütyülős barack" - tette hozzá a miniszter.

A Hírös Hét 72 évvel ezelőtti megrendezésétől, a nagy gazdasági világválságban a fejlődésében megtorpant, az akkor 80 ezer lakosú nagyváros vezetői a fellendülést várták. A fesztivál beváltotta a reményeket, mert 1934-ben több mint hatvan ezren keresték fel a rendezvényeket, közülük több mint 25 ezren érkezetek az ország más részeiből és külföldről.

Az évszázados hagyományokra visszatekintő szőlő- és gyümölcstermesztés ismét fellendült, sikerült újabb piacokat szerezni.

Az első eseményt Móricz Zsigmond harangozta be a Magyar Rádióban, akinek annyira megtetszett a rendezett szőlőültetvények látványa, hogy birtokot vásárolt a város határában.

A mára jelentősen átalakult Hírös Hét szakmai rendezvényei közül kiemelkedik az Alföld jövőjével foglalkozó fórum, bemutatkoznak a térség kertészeti és élelmiszeripari termékei, de rangos rendezvény lesz a főtéri kézműves kiállítás és vásár is.

A fesztivál programjai között található a Nyári Jogi Akadémia is, ahol Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is előadást tart.

A vasárnap estig tartó fesztivál idején a főtéren felállított színpadon esténként koncerteket és táncbemutatókat is rendeznek.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok