2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: kezdeményező és aktív kulturális politika

2006. december 14.
Kezdeményező és aktív volt idén a kulturális politika, sikeres és offenzív a magyar kulturális diplomácia - mondta Hiller István a kulturális bizottság mai meghallgatásán.
Az oktatási és kulturális miniszter az Országgyűlés szakbizottsága előtt a 2006-os esztendőt értékelve kiemelte a kulturális vidékfejlesztés programjait, a sikeres budapesti képzőművészeti kiállításokat, valamint a magyar kulturális diplomácia lehetőségeit, eredményeit.

Hiller István kitért az Európa kulturális fővárosa projekt fejleményeire hangsúlyozva, hogy ez a legnagyobb horderejű kulturális projekt a rendszerváltás utáni Magyarország történetében.

A kulturális bizottság ülésén a miniszter részletesen ismertette a kulturális vidékfejlesztés keretében meghirdetett programokat.

Mint mondta, sikeres volt a Közkincs és a helyi alkotóközösségek támogatására meghirdetett Tengertánc program is.

A különböző művészeti ágakkal kapcsolatosan folytatandónak ítélt több, eddig sikeres pályázatot és díjat. Hiller István a képzőművészetről szólva hangsúlyozta, a Budapesten idén megrendezett kiállítások beindították a kulturális turizmust.

"A rendszerváltás utáni Magyarországon ez az az ősz-tél, amikor Budapesten a legszínvonalasabb kiállítások láthatók" - tette hozzá a miniszter.

Beszámolt arról, hogy bár az Operaház életét tekintve nem volt botrányok nélküli a 2006-os év, a miniszteri biztos kinevezésével mégis sikerült konszolidálni a dalszínház helyzetét. Ezzel kapcsolatosan megjegyezte, tisztában van azzal, hogy nem a miniszteri biztos működése a végső megoldás, de így mégis jobb a helyzet e téren, mint korábban volt.

Hiller István arról is beszélt, a nemzeti fejlesztési terv keretében több tárca költségvetésében is van összeg a kultúra finanszírozására.

Az Európa kulturális fővárosa projekttel összefüggésben a kultuszminiszter aláhúzta: a harmadik város, Isztanbul megjelenése módosította Pécs pályázati konstrukcióját.

Hozzátette, ez a legnagyobb horderejű kulturális projekt az országban a rendszerváltás óta. Megjegyezte, elégedett az ezzel foglalkozó miniszteri megbízott munkájával.

Hiller István beszámolójában a kulturális diplomácia kérdéskörével is foglalkozott. Kitért arra, hogy az Európa-centrikus magyar kulturális gondolkodás mellett Kína, Japán, Korea, illetve Szerbia, Horvátország és Szlovénia felé úgyszintén nyitnia kell a kulturális diplomáciának.

Sikeres és offenzív a magyar kulturális diplomácia - tette hozzá a miniszter, aki azt is megjegyezte, bár nincs fedezet újabb külföldi magyar intézetek megnyitására, hatástanulmány készül egy lehetséges New York-i magyar kulturális évad megrendezéséről.

Hiller István végül beszámolt arról, a kulturális tárca hatáskörébe kerül több múzeum, átalakul néhány kulturális intézmény struktúrája, illetve bizonyos intézmények esetében bővülnek a feladatok.

A miniszter beszámolóját követően a képviselői kérdésekkel és hozzászólásokkal folytatódott a kulturális bizottság munkája.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok