2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: közös alap a magánkezdeményezésből létrejövő kortárs művészeti programokra

2006. december 6.
A magyar állam közös alapot hoz létre azoknak a kortárs képzőművészeti programoknak a segítésére, amelyek magánkezdeményezésből jönnek létre - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedd este egy kiállítás-megnyitó előtt Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"Minden egyes forinthoz, amely a modern képzőművészetekre magánkezdeményezésből és magánpénzből megy, a magyar állam hozzátesz egy forintot," - mondta Hiller István a Kogart-ház a Léger, Dubuffet, Warhol és mások - kalandozások a 20. század művészetében című kiállításán.

Hozzátette: fiatal művészek bemutatkozási és bizonyítási lehetőségét kívánják megteremteni külföldi és hazai ösztöndíjakkal. Hiller István hangsúlyozta: a művészet és az üzleti világ közeledésére van szükség, mert a kultúra finanszírozásában is "itt az ideje a rendszerváltásnak".

A közös alap létrehozásához a tárcavezető konkrét kezdeményezéseket sürgetett. "Nem a lehetetlenre vállalkozunk, hanem (...) (a Kogarttal), bemutatjuk az összefogás sikerét" - válaszolta Hiller István az MTI azon kérdésére, miképpen próbálják megvalósítani a szándékukat. A miniszter közölte, a kezdeményezéssel az olyan "ósdi gondolatokkal akarnak leszámolni", hogy a művészethez mindenképpen állami támogatás szükséges.

"Ez egy fantasztikus kezdeményezés, mert jelentősen javítana a magyar kortárs művészet helyzetén" - mondta Kovács Gábor, a Kogart-ház tulajdonosa, a mostani kiállítást - magyar állami forrás nélkül - mintegy 30 millió forintból finanszírozó üzletember. Hozzátette: három éve működő intézményük - amelyet Hiller István a magyar kortárs művészet egyik legfőbb centrumának nevezett - további "sztárkiállításokat" szervez a jövőben.

"Olyan gyűjtemény érkezett Magyarországra, amelyre még nem volt példa" - mondta a kulturális miniszter, aki mellett Philippe Zeller, Franciaország nagykövete is köszöntötte a politikai és a művészvilág több ismert személyiségét felvonultató publikumot.

Fotó: Gordon Eszter

A tárlatot Hegyi Loránd, Franciaország második legnagyobb kortárs művészeti gyűjteményével büszkélkedő intézményének, a Saint-Etienne-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatója mutatta be. Elmondta: a kiállítás anyaga alapvetően három időszakra koncentrál: az avantgárd klasszikus, "forradalmi" korszakára, a második világháborút követő informel művészet, azaz az új európai absztrakt festészet, illetve az újrealizmus és a pop-art korszakára, valamint az elmúlt két évtized különböző posztmodern törekvéseire, amelyek a klasszikus modernizmus pozícióit gondolják újra kritikai szempontból.

A tárlaton mindhárom korszak világhírű alkotóinak munkái láthatók: például Fernand Léger, Kurt Schwitters, Bertrand Lavier, John Armleder, Jean-Luc Vilmouth és Andy Warhol, Roy Liechtenstein, valamint Tom Wesselmann művei. Az összesen 20 jelentős modern művész anyagát egy hónapon keresztül látogathatja a nagyközönség, január 5-ig - tette hozzá Hegyi Loránd.

A kiállítás európai "turnéja" során már látható volt Pármában és Pozsonyban, Budapest után pedig további európai városok következnek. A Kogart történetében először mutat be válogatást egy nagy nemzetközi gyűjtemény kiemelkedő alkotásaiból ilyen nemzetközi együttműködés keretében.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok