2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hivatalosan is Pécs, Essen és Isztambul az EU kulturális fővárosa 2010-ben

2006. november 14.
Immár véglegesen és hivatalosan is Pécs Európa kulturális fővárosa 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt, miután az Európai Unió kulturális minisztereinek tanácsa hétfőn formálisan is meghozta ezt a döntést - jelentette be Arató Gergely, az oktatási és kulturális tárca államtitkára a brüsszeli találkozót követően.
Elmondta: a magyar delegáció az ülésen jelezte, az ország nagy lehetőségnek tekinti a hármas - közép-nyugat-délkelet-európai - jelölést az egész EU szempontjából is, és érdeklődéssel tekintenek az együttműködésre a három város között. A német partnerrel már intenzív együttműködés és tárgyalás zajlik; ezt szentesíti a két házelnök között aláírt megállapodás is, amely szerint figyelemmel kísérik a programok kidolgozását és a megfelelő pénzforrások rendelkezésre bocsátását - emlékeztetett Arató Gergely.

Vitát folytattak a miniszterek a gazdaság és a kultúra összefüggéseiről is. Az EU-ban a foglalkoztatottak 3 százaléka a kulturális és kreatív szektorban dolgozik, az ágazat kibocsátása több, mint az élelmiszeripar és az italok előállítása. A kulturális dimenzió hamarosan beépül az EU lisszaboni stratégiájába, azaz a versenyképesség és a gazdaság növekedését célzó erőfeszítések közé. Sarkadi Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal média-főtanácsadója a sajtóértekezleten arról számolt be, hogy a miniszteri tanácsülésen az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló EU-jogszabály "mérföldkőhöz érkezett", ugyanis a tagállami megközelítés kérdésében kompromisszumos megállapodás született.

A többségi döntés szerint - ehhez csatlakozott a magyar álláspont is - az irányelv az úgynevezett származási ország elvét követi majd, vagyis az adott műsorszolgáltató vitás ügyeinek kérdésében az az állam járhat el, amelyben a szolgáltató székhellyel rendelkezik, illetve ahol szerkesztői döntéseit hozza. Hosszas vita után a miniszterek úgy döntöttek, hogy az internet lényegében nem kerül az irányelv hatálya alá, az elsősorban a hagyományos - televíziószerű - médiaszolgáltatások tekintetében lesz majd alkalmazható.

A főtanácsadó elmondta azt is: a reklámjogi szabályozás liberalizálódik, így például a lekérhető műsorszolgáltatás tekintetében várhatóan minimális szabályozást vezetnek be, illetve megszűnnek olyan kötöttségek, amelyek a megszakításra vagy az egy órán belüli reklámidőtartamra vonatkoztak. Közeledtek ugyanakkor az álláspontok azzal kapcsolatban is, hogy a gyermekműsorokat egyáltalán ne lehessen reklámmal megszakítani - Magyarország is erre az álláspontra helyezkedett.

Az irányelv végső szövegváltozatára tavasszal, a német soros EU-elnökség alatt lehet számítani. Kedden oktatási témákkal folytatódik a tanácsülés - közölte Arató Gergely. Áttekintik például, hogy milyen intézkedések segíthetik elő az akadémiai világ és az üzleti szféra szorosabb együttműködését, továbbá állami források mellett többletforrások bevonását a felsőoktatásba. Arra is kitérnek, hogyan járulhat hozzá a leendő uniós kutatóközpont, az Európai Technológiai Intézet a gazdaság, a tudomány és a felsőoktatás közti együttműködés erősítéséhez, segítve a jövő tudásalapú Európájának megalapozásában.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok