2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Identitástudatról és kulturális értékekről kezdődött ET-konferencia Budapesten

2006. december 14.
Identitástudatról, állampolgári tudatosságról és a közös kulturális értékekről kezdődött kétnapos tudományos konferencia az Európa Tanács (ET) szervezésében csütörtökön, Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotók: Gordon Eszter

"Az identitástudat és az állampolgári tudatosság történelmi és politikai okokból másképp fejlődött köreinkben, mint Európa más részein. Legfőbb ideje, hogy átgondoljuk, mit mondunk jelenkori fejlődésünkről és európai jövőnkről" - fogalmazott angol nyelvű köszöntőjében Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

A tanácskozáson, amelynek 28 országból érkezett képviselői közép- és kelet-európai szemszögből vizsgálják az identitástudat aspektusait, Schneider Márta megjegyezte: az ET demokratikus állampolgárságra nevelés programjának köszönhetően az elmúlt években egyre szélesebb körben elmélyültek az ismeretek a jogainkról, a jogok tiszteletben tartásáról.

"Jogok és kötelességek, jogok és felelősségtudat - azaz, a demokratikus állampolgárság etikai aspektusa, amely felnyitja szemünket a valódi demokráciára, ami sokkal több, mint éppen csak egy többpárti rendszerben élni" - hangsúlyozta a minisztérium képviselője.

Fotó: Gordon Eszter

A többnyire volt szovjet utódállamokból érkezett meghívottak és - a tanácskozást anyagilag is támogató - néhány nyugati és távol-keleti állam képviselője előtt megnyitott konferencián köszöntő beszédet mondott az ET kulturális és kulturális-örökségi főosztályának francia vezetője is.

Daniel Thérond hangsúlyozta: "az emberi fejlődés fontos része a sokszínűség, a különböző kulturális eredet".

Hozzátette: az európai demokratikus berendezkedésben is meghatározó szerepe van a kulturális értékek sokszínűségének.

A konferencia résztvevői egyebek mellett az európai identitás történelmi nézőpontjairól, a zsidóság asszimilációjáról és a romák identitástudatáról is tartanak előadásokat a két nap alatt.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok