2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Indul az Operaház modernizációs programja

2006. március 23.
A kormány 250 millió forintot juttat a Magyar Állami Operaház modernizációs programjának elindítására, melyet az Operaház és a kulturális tárca együttműködve valósít meg.

A korszerűsítés célja, hogy a művészi értékek megtartása mellett racionálisabb működési és gazdálkodási struktúra jöjjön létre.
A modernizációs program fő eleme az új működési rendre való áttérés, melynek megfelelően az Ybl palota jelenti majd az operajátszás központját, míg az Erkel Színház PPP-konstrukcióban megvalósuló rekonstrukciója és korszerűsítése után kiegészítő játszóhelyként működik majd. Szükséges továbbá a repertoár szakmai szempontok szerinti szelekciója és csökkentése, valamint a fokozatos áttérés a blokk-rendszerű működésre. Emellett a modernizáció keretében az Operaház finanszírozási szerkezetének javítására, a jegyár-szerkezet átalakítására és a marketingmunka erősítésére kerül majd sor.

Blokkrendszer

A világ korszerűen működő operaházainak magas szakmai színvonala a leggazdaságosabb működést biztosító blokkrendszerben érvényesül. Az új játékrend egyfelől biztosítja a repertoár-darabok művészi minőségét garantáló próbafolyamatot és rövid sorozatban (blokkban) való egyenletesen magas színvonalú játszását. Másfelől garantálja az új bemutatók megfelelő szakmai színvonalon történő megszületését. A blokkrendszerbe illeszkedve lehetővé válik a turnék és csereturnék - azaz az Operaházban vendégeskedő opera-együttesek vendégjátékának és az Operaház turnéinak - átlátható tervezése is. Az új rendszer áttekinthetővé és hosszú távon biztonságosan tervezhetővé teszi a játékrendet. A blokkosított játszási rend költségtakarékosabb gazdálkodást tesz lehetővé.

Házi színpad

A blokkrendszerű játszás alapvető feltétele, hogy a színház rendelkezzen a színpad méretével azonos és annak technikai lehetőségeit modellező próbaszínpaddal (házi színpad). Az elképzelések szerint a házi színpad az Ybl palotában jöhet létre, ennek előkészítése még 2006-ban megkezdődik. A házi színpad ugyanakkor otthont adhat a kortárs és kísérleti műveknek, ami elengedhetetlen követelménye a modern opera és balett-játszás folyamatos megújulásának.

Az Erkel Színház korszerűsítése

Az Operaház működtetésének új koncepciója lehetővé teszi az ország legnagyobb (2000 fő befogadóképességű) színházépületének más struktúrában történő működtetését illetve ezt megelőzően Public Private Partnership (PPP) keretében megvalósuló rekonstrukcióját. A korszerűsített Erkel Színházban az Opera változatlanul jelen lesz majd előadásaival, azonban nem működtetőként. A tervek szerint az operajátszás számára évente 120 nap állhat majd rendelkezésre, melyet az Operaház előadásai és próbái töltenének ki, és itt alakíthatják ki az Operaház műhelyház funkciói számára szükséges infrastruktúrát is. Az átépített Erkelben kaphat otthont két színpad méretű próbaterem, egy balett-terem és egy zenekari próbaterem, melyek megteremtik a blokk-rendszerű, korszerű és gazdaságos játékrend feltételeit. A beruházó magánpartnert a kormány pályázati úton választja ki, a beruházást önálló projekt iroda koordinálja majd.

Jegyértékesítési rendszer, informatikai fejlesztés

Az Operaház jelenlegi jegyértékesítési rendszere korszerűtlen és gazdaságtalan, elsősorban a pénztári és ügynöki értékesítésen alapul, a jegyértékesítő végpontok száma alacsony, a jegyeladás költséges és nehezen áttekinthető. Ezért online alapú, internetes jegyértékesítés bevezetése szükséges. Ez pontosan nyomon követhetővé teszi a jegyeladásokat és gyorsan mobilizálhatóvá teszi a még el nem adott jegyeket.

Egyúttal az Operaház teljes informatikai rendszerének és honlapjának megújítása is szükséges a közönséggel való közvetlen és interaktív kapcsolat érdekében. A gazdálkodást segítő menedzsment irányítási kontrolling rendszer kialakítása is elengedhetetlen, mely munkájában támogatja a működési területért is felelős gazdasági igazgatót, aki a főigazgató mellett biztosítja a művészeti és gazdasági irányítás összhangját.

Professzionális marketing

Nemzetközi összehasonlításban ma a magyar Operaháznál a legmagasabb az állami támogatás aránya. Az Operaház bevételszerző tevékenységét erősítendő, tudatos márkaépítésre van szükség. Így a dalszínház olyan magasan pozícionált "termékké" válhat, amely megnyitja az utat a szponzorok és mecénások bevonása előtt, valamint lehetővé teszi a nemzetközi tapasztalatokra alapozott "fund raising" tevékenység beindítását is.

Költségek

Házi színpad beruházás előkészítése 125 millió Ft

Erkel Színház PPP előkészítése és projekt iroda működtetése 65 millió Ft

Modernizációs menedzsment irányítási eszközök bevezetése 30 millió Ft

Informatikai, kommunikációs technikai fejlesztés 30 millió Ft

Összesen: 250 millió Ft


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok