2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Indulhatnak haza a kötetek

2006. február 19.

(MTI) - A Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban aláírták a megállapodást a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadásáról - közölte a könyvtár igazgatónője az MTI-vel vasárnap késő este.

A magyar féllel aláírt megállapodás a könyvtárt a kötetek tárolásáért és gondozásáért megillető térítésről szól, és mellékletként tartalmazza a kötetek jegyzékét - tájékoztatta az MTI-t Natalja Kuznyecova, hozzátéve, hogy az átadás-átvétel még nem történt meg, nem beszélve a csomagolásról.

Kuznyecova szerint végül 136 kötetet adnak át. A 136-ik a Nyizsnyij Novgorod-i regionális képzőművészeti múzeumból került elő, ahol egyébként 1945-ben szovjet katonák eredetileg átadták megőrzésre a köteteket. A városi Lenin könyvtárba 1960-ban kerültek át.

A sárospataki kötetek visszaadásáról szóló törvény első változatában még 134 kötet szerepelt, de a végleg elfogadott szövegből a számot törölték. Kuznyecova korábban jelezte, hogy egy 135. kötetben is megtalálták a sárospataki pecsétet a nyár folyamán. Magyar kutatók az 1990-es években 146 kötetet azonosítottak Nyizsnyij Novgorodban.

A köteteket szárazföldön szállítják majd Moszkvába, ahol a magyar nagykövetségen helyezik el őket, amíg az orosz kulturális örökségi felügyelet ki nem állítja a kiviteli engedélyt. Ezután repülőgépen jutnak Budapestre várhatóan még Vlagyimir Putyin orosz elnök - értesülések szerint február 28-ra tervezett - magyarországi látogatása előtt.

Az orosz restitúciós törvény értelmében a könyvtárt 12 millió rubel (több mint 400 ezer dollár) költségtérítés illeti meg. Emellett a magyar fél önkéntes gesztusként elvégeztette a digitalizálásukat is, ami mintegy 25 ezer dollárba került. Közel egymillió dolláros magyar adomány segíti továbbá két múzeum helyreállítását a Voronyezsi területen, amelyet nagyrészt magyar csapatok szálltak meg a háború alatt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok