2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Inspired by Bartók"- Bartók fókusz Londonban

2006. március 7.
A londoni Magyar Kulturális Központ a nagysikerű Magyar roma fókusz után - mely néhány rendezvénnyel még átnyúlik az idei tavaszba is - a XX. századi zene nagy alakjának ,Bartók Bélának állít emléket születésének 125. évfordulója alkalmából.

"Egy célt fogok szolgálni a jövőt és a hazát"

(Bartók Béla)

Bogyay Katalin igazgató kérdése a londoni Bartók fókusz kapcsán az, hogy miként él tovább a bartóki szellemiség, hogyan hat Bartók más művészeti ágakra. Ezért választotta a rendezvénysorozat címének az "Inspired by Bartók"-ot. A londoni Bartók fókusz tehát arról beszél, hogy miként inspirálja korunk művészetét Bartók szellemisége.

Programok

Az Inspired by Bartók rendezvénysorozat március 7-én rendhagyóan egy divatbemutatóval kezdődik. Az Aquanauta csoport tervezőinek "Csak tiszta forrásból" cimű kollekcióját láthatja a közönség egy exkluzív szalonbemutató keretében. A csoport, mely hat évvel ezelőtt alakult a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjaiból, leginkább a fiatalabb generáció számára tervez utcai viseleteket. Céljuk, hogy különleges és egyedi darabokkal lepjék meg a divat szerelmeseit. Ruháikban a játékos képzelet keveredik a valódi kreativitással és egy cseppnyi humorral; kollekciójukban találhatunk exkluzív darabokat és mindennapi viseleteket egyaránt. Budapesten és a világ több pontján nyílnak üzleteik, ruháikat bemutatták már Európa és Magyarország különböző divatbemutatóin, nevük pedig egyre gyakrabban tűnik fel az írott és az elektronikus sajtóban.

A Magyar Kulturális Központban látható kollekciójukban keveredik a magyar népművészet a modern trendekkel, melyhez gyakran használnak szokatlan anyagpárosításokat, élénk színeket és hagyományos kézműves technikákat, mint például a kézimunka és a bőr díszítés.Ezzel egyidőben nyílik meg a nagyhírű fotóművész, Gink Károly kiállítása, aki pályafutása alatt a szó szoros értelmében képekbe öntötte Bartók zenéjét. Folyamatos mozgás, szenvedély és nyughatatlanság jellemezték Gink Károly egész életét és munkásságát. Személye kiemelkedő helyet foglal el a magyar fotóművészet történetében. Számos önálló kiállításon mutatta be halhatatlan fotóit, melyekkel csaknem ötven könyvet és albumot töltött meg élete során.

"Egész életútja és művészete könyörtelen oppozíció az illúziók ellen. Nyugtalan keresése azoknak a mélyebb összefüggéseknek, amelyekben kijelölhető az ember helye az emberhez méltatlan viszonyok között. Ezt az egyetemes emberit kereste a parasztban és a munkásban, az íróban és a művészben, mégha arcukat előnytelenül kellett is megrajzolnia. Ugyanennek az emberi meg-nem-szépítésnek a jegyében keresi a közeli és a messzi tájak, kövek, fák, rekvizitumok üzenetét."

(Részlet egy kiállítás meghívószövegéből)


Az Inspired by Bartók programsorozathoz kapcsolódva nyílik április 4-én Kubinyi Anna "Csak tiszta forrásból" című kiállítása. A textilművész hosszú évekig élt és alkotott Franciaországban, s eredeti technikával készült textilképei sok helyütt megtalálhatóak ma a világban. A mostani kiállitás gyökereit Erdélyben, a székelykapukban, a tiszta népi motivumokban kell keresni . A Székelykaput először Glasgowban mutatta be az intézet a Magyar Magic keretében. A londoni magyar intézetben rendezett kiállítását május 1-jéig láthatja a közönség.

"Azt gondolom, hogy ma Magyarországon a m?vészek nem lehetnek semlegesek, muszáj állást foglalniuk a nemzeti sorskérdésekben. A világban járva egyre jobban éreztem, hogy mi magyarok eredendôen különös és nagyon tehetséges nemzet vagyunk, nehéz, hányatott sorsunk ellenére valahogy mindig talpon maradtunk. Ez nem lehet véletlen. De nagyon fontos, hogy most se veszítsük el hagyományainkat, tartsuk elevenen ôseink emlékét, és figyeljünk küldetésünkre, különben mi is beleolvadunk a nagy globalizációs olvasztótégelybe." -vallja a művész.


Az intézet Hétfő esti muzsika című sorozatának keretében március 13-án az Új Dimenzió Műhely ad koncertet Hajnalok - Hommage a` Bartók címmel. A négy, világhírű zenészből álló formáció először 2003-ban mutatkozott be a közönségnek, és azóta számos fesztiválon léptek fel Magyarországon és külföldön egyaránt. 2004-ben debütáltak Londonban a nagysikerű Magyar Magic-en, de ezen kívül zenéltek a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a Budapesti Őszi Fesztiválon, valamint a Nemzetközi Bartók és Csajkovszkij Opera Fesztiválon Miskolcon.

2005 őszén a zenekar a Magyar Rádió stúdiójában három lemezen rögzítette eddigi koncertjeit. Az együttes tagjai virtuóz muzsikusok, akik más és más zenei műfajokban mélyedtek el. Zenéjuk éppen ezért különleges és sokrétű; a jazz és a kortárs zene egybeolvadásán kívül a spontaneitás is nagyon fontos jellemzője.

Improvizatív zenéjük megköveteli a teljes koncentrációt és az abszolút bizalmat az együttes tagjai között.

(Új Dimenzió Műhely: Szabados György - zongora, Klenyán Csaba - klarinét, Jávorka Adam - brácsa, Babits Antal- klarinét)

A Hétfő esti muzsika második, Bartókhoz kapcsolódó koncertjén május 8-án a kitűnő szoprán, Rebecca Plack lép fel Jonathan Summers zongorakíséretével.

Az amerikai származású Rebecca Pack eddigi pályafutása során a világ több pontján is bemutatta kivételes tehetségét a közönségnek. Nagy sikert aratott a 2003-as International Great Romantics Fesztiválon a kanadai Hamiltonban, és az ATER (Associazione Teatri Emilia Romagna) Fórumon az olaszországi Ferraraban. 2005 októberében Malcolm Bilson zongoraművésszel adott fergeteges koncertet Németországban, de nagy közönség előtt énekelt a san franciscoi St. Matthew´s Church-ben valamint a californiai Crowden School-ban is.

2006 májusában Londonban és Budapesten is tervez koncerteket, mint a Los Angeles Nemzetközi Liszt Énekverseny 2004-es győztese. Rebecca Pack jelenleg Californiában él és dolgozik.

Jonathan Summers tizenöt évesen ösztöndíjasként kezdte tanulmányait a Royal Academy of Music-ban, ahol hét évig fejlesztette tehetségét. Az iskola befejezése után a Royal College of Music hallgatója lett. Elsajátította a zenetudomány csaknem minden részét, tanárként, előadóként, hangtechnikusként, zeneszerzőként és kutatóként tevékenykedik. Jelenleg a British Library Sound Archive gyűjteményében dolgozik mint kurátor. Szabadidejében az International Piano Magazine-ben publikál.

Még mindig a hétfő esti koncerteknél maradva, május 15-én a londoni Magyar Kulturális Központ Tamsin Waley-Cohen hegedű, - és Gregoria Nardi zongoraművésznek ad otthont.

Tamsin amellett, hogy fellépett Anglia legjelentősebb koncerttermeiben, fergeteges játékával bejárta Skóciát, Franciaországot, Olaszországot, Izraelt és az Amerikai Egyesült Államokat. Számos nemzeti és nemzetközi elismerést kapott és többször feltűnt a televízióban és a rádióban egyaránt. 2005-ben elnyerte a BBC legkiemelkedőbb fiatal muzsikusának járó kitüntetését. Nyár elején kezdi angliai turnéját az olasz származású zongoraművésszel Gregorio Nardi-val, akivel később egy olaszországi bemutatót is terveznek.

Gregorio Nardi az ünnepelt zongoraművész házaspár (Rio Nardi és Gregoria Gobbi) unokájaként látta meg a napvilágot, és zenei műveltségét leginkább nagyszüleinek köszönheti. Miután Tel Aviv-ban és Utrechtben a nyolcvanas évek elején felfedezték kivételes tehetségét, egyre több meghívást kapott Európa legnagyobb koncerttermeibe, sőt hangversenyeit a rádió és a televízió is rögzítette. Nagynevű énekesekkel (Mark Padmore, Marianne Pousseur), hegedűművészekkel (Günther Pichler, Tamsin Waley-Cohen, Renato Zanettovich), táncosokkal (Carla Fracci), és színészekkel (Carla Fracci) dolgozott együtt eddigi pályafutása során.

A Jazz és Bartók kapcsolatáról szólnak a Péntek esti jazz rendezvényei. Március 24-én Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf és Szandi Mátyás ad koncertet a Magyar Kulturális Központban, a Covent Garden szívében.

A nemzetközi hírnévnek örvendő zongorista-zeneszerző Oláh Kálmán a népi hagyományokat elegyíti a jazz és a kortárs klasszikus zene elemeivel. Sokan a legnagyobb jazz zongoristaként tartják számon Magyarországon. A múlt évben hatalmas sikerű koncertet adott Londonban egy nemzetközi zenekarral. Legújabb lemezét a közelmúltban Japánban rögzítette. Eddigi pályafutása alatt több nagynevű művésszel lépett fel, mint például Lee Konitz, Randy Brecker, Pat Metheny, Jack DeJohnette, John Patitucci és Kenny Wheeler, csak hogy néhányat említsünk.

Bacsó Kristóf szerelme a szaxofon. A művész a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, ám ugyanakkor évekig tanult a párizsi konzervatóriumban valamint a bostoni Berklee College-ban, ahol nagy hirű tanárok vették szárnyaik alá: Joe Lovano, George Garzone, Greg Hopkins, Hal Crook és Bill Pierce már pályafutása kezdetén felfedezték kivételes tehetségét. Csakúgy, mint Oláh Kálmán, Bacsó is bejárta a világot, így nemzetközi sikerekből is kivette a részét. Sokan Magyarország egyik legsokoldalúbb saxofon művészeként tarják számon.

Szandi Mátyás bőgős állandó tagja a négy tagú Dresch Quartet-nek, aki társaihoz hasonlóan az egyik legelismertebb magyar bőgős nemzetközi szinten. Közönségét nem csupán tehetségével és nagy technikai tudásával varázsolja el; játékában a szív és a lélek együtt énekel.

Március 27-én az intézetben Kőry Ágnes zenekutató izgalmas előadását hallhatja a közönség Bartók Béláról.

A Magyarországon született Kőry Ágnes alapítója és elnöke a Bartók Béla Zenei Központnak Londonban (BBCM), ahol a diákok zenei tanulmányait ösztöndíjakkal is támogatják. A zenei központ átfogó és széleskörű ismeretet nyújt amatőröknek és gyermekeknek egyaránt, ám egyben felkarolja a professzionális és tehetséges fiatal muzsikusokat is. Az iskola támogatói között világhírű zenészek nevei is feltűnnek.

Kőry Ágnes a Bartók Béla konzervatóriumban végzett Budapesten, majd a londoni Royar Academy of Music es a University of London hallgatójaként folytatta kutató munkáját. Máig tanít és előad, ám ugyanakkor folyamatos zenetörténeti kutatást végez. Doktori disszertációját Bartók és a népzene szoros kapcsolatárol írta, mellyel nagy megbecsülésre tett szert a University of London zenei tanszékén.

A Bartók évfordulóhoz kapcsolódva a londoni Magyar Kulturális Központ Kőry Ágnes előadása után április 24-én újabb beszélgetést szervez Jeanne Henny operaszakértővel, melynek témája Bartók A Kékszakállú herceg vára című műve.

Jeanne Henny tanulmányait Párizsban kezdte, majd a London University, a Goldsmith´s College és a University of London dráma és modern nyelvek szakjain fejezte be. Tanított a Royal College of Music-ben, majd művészeti igazgatóként dolgozott a Mayer-Lisman Opera Centrumban, ahol 30 opera rendezésében vett részt. Munkáit bemutatta Afrikában, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Magyarországon és Kínában is. Előadásokat tartott a Glyndebourne Opera Fesztiválon, a Royal Opera House-ban, a South Bank, az Oxford, a Cambridge és a Sandringham House-ban. 1999 óta magyar fiatal énekeseknek ad ösztöndijat, Magyarországgal 1994 óta dolgozik. Mesterkurzusokat tartott és szakértelmével támogattott néhény opera előadást a Liszt Ferenc Zeneakadémián és a Magyar Állami Operaházban. Munkájáért a királynő a rangos MBE medállal jutalmazta, 2004-ben pedig Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki. Jeanne Henny jelenleg Spanyolországban él és dolgozik.

A Jazz Odüsszeia keretében március 29-én egy nemzetközi hangverseny lesz hallható Csodálatos találkozások címmel a londoni Spitz klubban. Skót, magyar, és bolgár muzsikusok Farkas Róbert vezetésével adnak koncertet, kiemelve a zenei hasonlóságokat a különböző kultúrák között, s mindezt Bartók Béla ihletésében. A nagy sikerre számot tartó esemény Európai Uniós támogatással, a Serious rendezvényszervező iroda és a magyar intézet közös szervezésében jött létre, mely folytatása a nagy sikerű Magic Feet koncertnek, melyet a 2004-es Magyar Magic fesztiválon hallhatott a közönség, és főhajtás Bartók előtt.

(Farkas Róbert - hegedű, Brian Kellock - zongora, Balogh Kálmán - cimbalom, Palza Bea - ének, Maria Lima Caribe - bőgő, John Rae - ütős, Szokolay Dongó Balázs - szaxofon, Martin Lubenov - harmónika)

A Magyar Kulturális Központ a Spitz Klubon kívül házon belül is megrendezi a Jazz Odüsszeiát Farkas Róbert és Brian Kellock közreműködésével.

Farkas Róbert zenész családban nőtt fel. Nyolc éves korában kezdett hegedűn játszani, és tehetségének köszönhetően már tizenöt évesen bekerült a Száztagú cigányzenekarba. Nem sokkal később a zenekar legfiatalabb szólóhegedűseként bejárta a világot. Egyik alapító tagja a Besh O Drom együttesnek, amely az első igazan sikeres balkáni és kelet-európai nép - és tánczenét játszó zenekar. Farkas számos cigány zenekarban is játszott, mint például a Romano Drom.

Brian Kellock az Edinburgh University-n végezte tanulmányait, mielőtt nevét megismerhették volna a jazz zene szerelmesei. Olyan nagy nevekkel játszott együtt eddigi pályafutása során, mint Scott Hamilton, Pete King, Spike Robinson és Ken Peplowski. Amellett, hogy alapító tagja a John Rea együttesnek valamint a Nigel Clark Quintet-nek, Brian a közelmúltban nagysikerű koncertet adott New Yorkban, Warren Vache, Michael Moore és Bobby Watson közreműködésével. Európai és ausztráliai turnéjára James Morrison trombitaművész is elkísérte. A párizsi New Morning Klubban élő felvétel készült közös koncertjükről.

Az intézet Film klubjában április 6-án mutatjuk be Grünwalsky Ferenc "Táncalak" című filmjét. Miután Grünwalsky Ferenc a "Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten"-ben találkozott Ladányi Andreával, levelet írt neki a "Maratoni Futóról". Ezt követően együtt dolgoztak a "Visszatérés"-ben. Grünwalsky kétezerötszáz fotót készített róla a komáromi erődben, és ezzel egyidőben elkezdték forgatni táncfilmjüket. A munka - amelynek sokáig "Éjféli Maraton" volt a címe - négy évig tartott. A Táncalak - Kepler szavaival -: "nem egyéb, mint különböző hangokból álló szüntelen mozgás és muzsika, mely halad, hogy mérföldkövet állítson az idő mérhetetlen folyója mellé". Grünwalsky, Ladányi, Kurtág és Nádler alkotása, valójában az ember feletti erőfeszítés, a küzdés, az életben maradás filmje.

A Bartók Fókusz egyik kiemelkedő koncertjére a Barbican Hallban kerül sor, ahol a City of Londonnal valamint az LSSO zenekar közreműködésével május 2-án mutatják be Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára cimű opera koncert változatát Meláth Andreával és Kálmándi Mihállyal, Peter Ash vezényletével. A koncert előtt a Kékszakállú herceg váráról tart előadást Jeanne Henny.

Az intézetben, ugyanebben az időben nyílik egy nagyszabású fotókiállítás Bartók Béla életéről és munkásságáról, mely a Magyar Köztársaság Nagykövetsége, a Magyar Nemzeti Örökség Minisztériuma, és a Magyar Külügyminisztérium támogatásával jött létre. A tárlat anyaga a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, a Magyar Állami Operaház valamint a Magyar Távirati Iroda fotógyűjteményéből került ki.

A húsz fotóból álló kiállítás végigvezeti a látogatót Bartók Béla életén és munkásságán, kiemelve pályája legfontosabb eseményeit. A kronológiai sorrendben kiállított fényképek a gyermek Bartóktól indulnak, és befejezésként a zeneszerző utolsó éveit örökítik meg Amerikában. A tárlat fényképek és személyes dokumentumok kombinációján keresztül próbál hiteles képet adni a 125 éve elhunyt Bartók Béláról.

Május 5-én 11-én valamint 28-án a londoni Pulse Fesztivállal együttműködve folytatódik a Magyar roma fókusz és az Inspired by Bartók rendezvénysorozat. A fesztivál több jelentős magyar koncertnek ad otthont. A rendezvényen hallható lesz Oláh Kálmán "Bartók és a Jazz" című szólókoncertje, a Trio Lignum "Bartók és a kortárs zene" cimű előadása, a Romanodrom koncertje, valamint a Pecek Lakatos Trió "Bartók és a Jazz" nevet viselő hangversenye.

A londoni Magyar Kulturális Központon kívül a londoni Wigmore Hall-ban egy egész hetet szentelnek Bartók Béla zenéjének, melynek programjában a klasszikus koncerteken kívül előadások, beszélgetések és mesterkurzusok is szerepelnek. Az idei nyári fesztiválra a világ minden tájáról érkeznek neves muzsikusok és zeneszerzők, hogy együtt tisztelegjenek a 125 éve született Bartók Béla emléke előtt. A Bartók Fókusz átvezet az ugyancsak a Wigmore Hallban megrendezendő őszi Kurtág ünnepi koncertsorozatra.

Az intézet, amellett, hogy Bartók Béla születésének 125. évfordulójára fókuszál, rendezvényei között helyet kaptak a fesztiváltól független programok is. A tavaszi hónapokban folytatódik a Voice of Freedom beszelgetősorozat, mellyel az intézet az 1956-os forradalomra emlékezik. Bogyay Katalin, az intézet igazgatója márciusban Pátkai Róberttel a MAOSZ elnökével, valamint Váci Sándor építésszel beszélget a forradalmi emlékekről.

A központ ezen kívül március 23-án olyan fiatal kutatóknak ad otthont, akik doktori disszertációjukat Magyarországról, vagy Magyarországhoz kötődő témábol írjak. A tudományos esten az egyetemi hallgatók előadást tartanak saját témájukból, melyet egy kerekasztal beszélgetés követ, ahol megvitatják a különböző álláspontokat. Az előadók, Robert Gray, Gwenyth Jones és Tarsoly Eszter a törtenelem, az irodalom és a nyelvészet különböző területein végzik kutató munkájukat.

A londoni Magyar Kulturális Központnak ez az első ilyen témájú rendezvénye, mely többek között azért is jelentős, mert lehetőséget ad arra, hogy a hazánkkal kapcsolatban felmerülő szociális és kulturális problémákat külföldi diákok szemén keresztül láthassa és érthesse meg a közönség. A londoni Magyar Kulturális Központ a jövőben szeretné erősíteni a kapcsolatot az egyetemek PhD hallgatóival, hogy minél több segítséget tudjon nyújtani azoknak a fiatal kutatóknak, akik Magyarországról szeretnének hiteles kepet kapni. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok