2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Itália és Magyarország Hunyadi Mátyás korában

2006. március 20.
A Mátyás év kapcsán közös olasz-magyar kiállítást szervez az OSZK, a Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, és olasz részről a Kulturális Javak és Tevékenységek Minisztériuma. A szándéknyilatkozatot Vass Lajos politikai államtitkár és a programban résztvevő intézmények vezetői írták alá.

A Mátyás - év kapcsán magyar részről a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Galéria és a Budapest Történeti Múzeum, olasz részről a Kulturális Javak és Tevékenységek Minisztériuma közös szervezésében Itália és Magyarország Hunyadi Mátyás korában címmel, magyar - olasz közös kiállítást terveznek.

A szándéknyilatkozatot Vass Lajos politikai államtitkár és a programban résztvevő intézmények vezetői írták alá.

A kiállítások tervezett időpontjai és helyszínei:
Nápoly (Castel Nuovo): 2008. május 1 - július 31.
Budapest: (Országos Széchényi Könyvtár, Budapest Történeti Múzeum, Nemzeti Galéria):
2008. október 20 - 2009. január 20.

A kiállítás fő koncepciója: az olasz minták, a kapcsolattörténet bemutatása Vitéz János, Janus Pannonius alakján keresztül érkezve el Mátyás királyig. A kiállítás írásos és tárgyi dokumentumok tükrében (kódexek, egyéb kéziratok, korabeli műtárgyak) ismerteti Mátyás uralkodói politikájának egészét, az udvartartásában zajló kulturális élet magas színvonalú, mindenre kiterjedő, olasz mintára alapozott sokszínűségét. Ennek illusztrálására mind Nápolyban, mind Budapesten egy, az akkori viszonyokat minden szempontból hitelesen tükröző "Aragóniai terem" és "Budavári terem" berendezését is tervezik, lehetőség szerint hangzó anyaggal, korabeli zene megszólaltatásával is kiegészítve azt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok