2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Izraeli lapszerkesztő kitüntetése

2006. május 25.

(MTI) - Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere nevében Ács Tamás helyettes államtitkár adta át az elismerést Dán Ofrynak a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok érdekében kifejtett tevékenységéért, és további termékeny alkotóéveket kívánt neki. Válaszában Dán Ofry azt mondta, hogy különösen jó érzés ezt az elismerést ma átvenni, mert Izraelben éppen ezen a napon ünneplik Jeruzsálem napját, 33 éve szabadult fel a város és a Siratófal.
A kitüntetés egy kerek alakú bronzérme, átmérője 80, vastagsága 7 milliméter, első oldalán pannon tájban magvető ember látható a zeniten álló Nappal, a hátoldalán a Pro Cultura Hungarica koszorúba foglalt felirata olvasható. Évente 35 olyan külföldi állampolgár kaphatja meg, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett hazája és Magyarország kapcsolatainak gazdagításában.
Dán Ofry Budapesten született, a Szent István Gimnáziumban érettségizett, majd kivándorolt Izraelbe és a jeruzsálemi Héber Egyetemen szerzett diplomát. Hosszú évekig a Jediot Ahronót című, legnagyobb példányszámú napilap gazdasági rovatának szerkesztője volt, és több mint 10 éve a Kárpát-medencén kívül megjelenő egyetlen magyar nyelvű napilap, a Tel-Aviv-i Új Kelet főszerkesztője. A nagy múltú újságot 1918-ban Kolozsvárott Maros Ernő alapította, majd a lapot 1940-es betiltása után Izraelben indították újra 1948-ban. Dán Ofry elnökségi tagja a magyar nyelvterületről származó bevándorlók szervezetének is.
A lapszerkesztőnek mintegy 20 könyve jelent meg, köztük az Izrael győzelmes hat napja című kötet, amely az 1967-es hatnapos háborúról szóló riportkönyv, és amelyet Magyarországon is kiadtak, világsiker lett. Golda címmel könyvet írt az izraeli "Vaslady"-ről, Golda Meirről, és a könyvhöz Simon Peresz béke Nobel-díjas politikus írt előszót.
Dán Ofryt az American Hungarian Panorama című kéthavi magazin főszerkesztője, Tanka László hívta meg Budapestre a magazin klubjába, közönségtalálkozóra. A folyóirat az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Magyarországon jelenik meg.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok