2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Jössz harmadiknak"?

2006. február 16.
Az utóbbi két hét legfontosabb művészeti eseményei közt, a címlapon ajánlja a ma kezdődő ART-KONTAKT-2 fesztivált a legtekintélyesebb moszkvai kulturális magazin, a közel százezres példányszámú AFISA, miközben a fesztivál képzőművészeti programját a hónap "legbátrabb és legabszurdabb" kiállításának nevezi.

Az oroszországi magyar évad közvetlen hatása most érezhető igazán: az afféle utószezonként rendezett eseménysorozatot minden fontosabb moszkvai és pétervári programismertető lap beharangozta, az említett AFISA pedig a részletes előzetes mellett vonzó Budapest-összeállítást is közölt legutóbbi számában. Az ART-KONTAKT-ot szervező moszkvai Magyar Kulturális Központ nemcsak a magyar és orosz közreműködők közé hívott harmadikat - Ausztriából, hanem harmadik támogatót is talált: a programba az évad főkurátora, Szvák Gyula és a Hungarofest Kht. mellett a moszkvai Osztrák Kulturális Fórum is beszállt - harmadiknak. A képzőművészeti kurátor pedig az a Hans Knoll, aki mindhárom helyen otthon van: Bécsben és Budapesten galériát tart fenn, Oroszországban projekteket menedzsel.



Akik még jártak a szovjetkorszak Moszkvájában, valamikor a 70-80-as években, emlékezhetnek a tipikus utcaképre, amint két ivócimbora harmadik (fizetőképes) társat keres a félliteres üvegben árult vodkára... Ez adta a címötletet, a rendezvény ötletét pedig az első ART-KONTAKT sikere, amelyet 2004 őszén, a kulturális évad előfesztiválja keretében rendezett a moszkvai Magyar Kulturális Központ. Az ART-KONTAKT magyar résztvevői azóta törzsvendégek moszkvai és pétervári klubokban, az orosz fellépők Magyarországon szereztek rajongókat, közös produkcióik pedig Ausztriában is nagy visszhangra találtak. Az ART-KONTAKT-2 programja az idén nemcsak a résztvevő országok számát tekintve bővül, hanem műfajilag is: az alternatív zenéhez kortárs művészet csatlakozott. Hans Knoll a magyar Benczúr Emese elektronikus kompozíciója és az osztrák páros, Alexander Brener & Barbara Schurz "poszt-konceptualista" sorozata mellé kedvenc oroszai közül a "Kék orrok" csoportot (Novoszibirszk) választotta, akiktől fergeteges kollázsokat és videoinstallációkat láthat a moszkvai Magyar Kulturális Központ közönsége a földszinti termekben. Egy héttel később a központ kamaratermében nyílik meg Kőnig Frigyes "Harmonia Perturbata" című grafikai kiállítása, amelyhez a kiváló orosz csellista Jaroszlav Szudzilovszkij koncertje kapcsolódik.



A budapesti Másfél és a moszkvai Deti Picasso zenekar nem először ad közös koncertet, arra azonban most először került sor, hogy a közös fellépést közös lemezfelvétel kövesse: a Deti Picasso énekesnőjével, Gaya Arutyunyannal közös számot komponáltak az új Másfél albumra Aerosoul cimmel. Az orosz-magyar koprodukció olyan sikeresnek bizonyult, hogy a Másfél immáron hetedik stúdiólemeze, az En garde! decemberben eljutott Oroszországba és Ukrajnába a Deep Music kiadó jóvoltából. A Másfél már tavaly óriási orosz sajtóvisszhangot váltott ki: a Zvuki Ru, a legnagyobb orosz zenei portál Kelet-Európa egyik legeredetibb és legdinamikusabb zenekarának nevezte, a moszkvai Stereo magazin 80.000 példányszámú zenei CD-mellékletén pedig két számmal szerepelteti az együttest. A 2004 őszi Art-Kontakt fesztivál során csak a Másfél zenekarnak 60 sajtó-, 4 rádió- és 5 televiziós megjelenése volt, s ezúttal is televíziós forgatással kezdték a moszkvai turnét. A magyar-orosz zenekari formáció moszkvai és pétervári klubokban tartandó koncertjeihez a bécsi DJ Andreas Lindermayer csatlakozik - harmadiknak.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok