2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jövő év elején pályázatot ír ki az OKM az operaház vezetői posztjára

2006. november 7.
A tervek szerint jövő év elején pályázatot ír ki a szaktárca az operaház igazgatói posztjára - közölte Schneider Márta szakállamtitkár az Országgyűlés kulturális és sajtó bizottságának ülésén kedden.

A tervek szerint az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007 elején pályázatot ír ki a Magyar Állami Operaház igazgatói posztjára - mondta a szakállamtitkár a dalszínház helyzetéről tartott bizottsági meghallgatáson. Hozzátette: a pályamunkák elbírálására szakmai grémiumot kérne fel Hiller István miniszter, annak érdekében, hogy a leendő vezetőség a működőképességet és a minőségi munkát biztosítsa.

A szaktárca szükségesnek látja, hogy a következő időszakban tovább folytatódjon az intézmény konszolidációja, a miniszteri biztos intézményét fenntartva a tárgyalásos folyamat, és hogy az intézmény helyzetét pontosan felvázoló folyamat a végére érjen. Mint mondta, csak ennek ismeretében lehet beszélni a dalszínház jövőjéről.

Vass Lajos, az operaház ez év végéig kinevezett ideiglenes vezetője beszámolójában elmondta, hogy "sokféle, sokszínű, izgalmas, a világban elhelyezett" operát szeretne Magyarországon, a koncepció elkészítése folyamatban van. Elképzelése szerint nem egy épület jelentené a magyar operát, hanem a dalszínház előadásait külső helyszíneken is játszanák. Példaként említette Fertődöt és Gödöllőt. A miniszteri biztos szerint fel kellene zárkóztatni a vidéki színházak operatagozatát is.
Beszélt arról is, hogy nemcsak a május végén bezáró Erkel Színház épülete szorul felújításra, hanem az operaház teljes épületének rekonstrukciójára is szükség van a modernizációs programnak megfelelően.
A miniszteri biztos szerint normatív támogatásra lenne szüksége az intézménynek, az átalakításokra pedig többletforrásokat kellene bevonni.

Keveházi Gábor balett-igazgató aggasztónak nevezte, hogy az alacsony bérek miatt megindult a tehetségek elvándorlása az operaházból.
A balett-igazgató nem értett egyet pályázat kiírásával a vezetői posztra. Indoklása szerint legalább öt évre biztosítani kellene a ház "nyugalmát". Javasolta a jelenlegi miniszteri biztos munkájának meghosszabbítását.
Véleménye szerint egy kívülről érkező vezető nem alkalmas az operaház igazgatói posztjának ellátásra. Hozzátette: a dalszínház adósságát, mely Vass Lajos írásos tájékoztatója szerint meghaladja a másfél milliárd forintot, az államnak kellene konszolidálnia.
A balett-igazgató szerint szükség van mind az Opera, mind az Erkel Színház működésére, mivel az operaházat a magas jegyárak miatt többségében a külföldiek látogatják.

Kákai István művészeti főtitkár ugyancsak fontosnak nevezte, hogy a meglévő két intézményben mutassák be az operákat. Mint mondta, 13 lehetséges játszóhelyet vizsgáltak meg, de egyiket sem találták alkalmasnak operadarabok bemutatására.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke szerint a helyzet értékeléséhez azt is meg kell vizsgálni, hogy hogyan került az intézmény válságba.
A kérdésre reagálva Schneider Márta elmondta, hogy az elmúlt években elmaradt a dalszínház belső strukturális átszervezése.
Beszélt arról is: a jelenlegi támogatás az alapvető feladatokra elég, a konszolidációs kényszert külön kell kezelni.
A szakállamtitkár szerint az adósságállomány nem valószínű, hogy 2007-ben rendezhető. Ezt követően viszont produkciók finanszírozásával lehetne biztos alapokra helyezni az Opera működését. (MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok