2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kabuki hajdani sztárjai

2006. szeptember 13.
Két hónapra a japán múlt költözik be az Iparművészeti Múzeumba: 19. századi kabuki színház zenés-táncos előadásai, az akkori hétköznapi, romantikus szerelmi sztorik elevenednek meg azon a kiállításon, amelyet kedden nyitott meg Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
A megnyitó programja egy különleges produkcióval kezdődött: az emeleten látható régi fametszetek keltek életre, egy japán táncos, valamint egy énekes-zenész jóvoltából.

Bogyay Katalin elöször megköszönte a tizenöt éve Magyarországon működő Japán Alapítványnak a kiállítás létrehozásában végzett munkáját, majd a japán kultúra más kultúrákra gyakorolt hatását méltatta.

Aláhúzta a japán-magyar kulturális kapcsolatok fontosságát, és azt javasolta, hogy készüljön egy közös kötet, amelyben láthatók lesznek ezek a fametszetek, valamint fiatal magyar és japán költők versei.

A tokiói Nemzeti Színház jóvoltából a kor híres előadásait népszerűsítő fametszetek mellett hangszerek, színházi kellékek és régi ruhaviseletek is láthatók a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum szakemberei által rendezett kiállításon.

Az akkori világ sztárjai a kabuki színház színészei voltak. Az Iparművészeti Múzeumban most bemutatásra kerülő fametszetek hajdani utcákon, szórakozóhelyeken is hirdették az akkori előadások programját. A legkedveltebb színészek fametszeteken látható képeit gyűjtötték, féltve őrizték.

A különleges gyűjtemény bemutatásához gazdag program sorozat kapcsolódik. Szombaton 16-án tárlatvezetés lesz Bincsik Mónika japanológussal, a kiállítás kurátorával. A Kulturális Örökségi Napok rendezvényeinek keretében ezen a hétvégén a kiállítások megtekintése ingyenes.

Szeptember 30-án színházi maszkokat készíthetnek a gyerekek. A Maszk mögött Japán című szórakoztató délelőttre bizonyára a felnőttek is kíváncsiak, akárcsak arra a beszélgetésre, amely a japán színház hagyományairól szól, meghívott vendégekkel.

A 19. százaid japán fametszetekről szól majd a tárlatvezetés október 12-én.

Hogyan kapcsolódnak a ma oly közkedvelt japán animék és mangák (rajzok, képregények) a 18-19. századi fametszetekhez? Erre próbál választ adni az október 28-iki rendezvény vetítésekkel, előadásokkal, rajzversennyel.

Kimenő kimonók papírból: a program papírbaba készítésre invitálja a gyerekeket november 11-én. Ezen a napon is lesz beszélgetés a téma szakértőivel Színház a Múzeumban címmel.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok