2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kelemen Barnabás kapta meg Kovács Dénes mesterhegedűjét

2006. február 17.
Kelemen Barnabás hegedűművész kapta meg annak a Guarnerius mesterhegedűnek a használati jogát, amely a Zeneakadémia korábbi rektoráé, Kovács Dénesé volt. A körülbelül 6,2 millió forint értékűre becsült hangszert Bozóki András kulturális miniszter adta át csütörtök este a fiatal művész koncertje előtt a Zeneakadémián.
Bozóki András átadja a hegedűt Kelemen Barnabásnak
Bozóki András átadja a hegedűt Kelemen Barnabásnak

Öt évig Kelemen Barnabás hegedűművész használhatja a "Guarnerius del Gesu 1742" jelzésű mesterhegedűt - így döntött a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

"A minisztérium egyik legfontosabb feladatának tekinti a mecénási tevékenységet. Azt, hogy az állami tulajdonú mesterhangszereket kiemelkedő tehetségű művészeknek adja használatba." - mondta a kulturális miniszter a hegedű átadásakor tartott köszöntőjében. Bozóki András kiemelte, hogy Kelemen Barnabás nemzetközi hírnevével, koncert-repertoárjával és tanári tevékenységével bizonyította, hogy nagy művészi reménysége az országnak.

A magyar állam a tulajdonában lévő nagy értékű, muzeális mesterhangszereket egyrészt fiatal, rendkívül tehetséges művészeknek adja használatba abból a célból, hogy pályájukon segítse őket, másrészt kiemelkedő képességű, már bizonyított, világhírű művészeknek juttat megfelelő hangszereket. A Guarnerius is ilyen hangszer volt, a mesterhegedűt Kovács Dénes hegedűművész halála után a kulturális tárca megjavítatta, majd pályázatot hirdetett az új használó személyére.

Kelemen Barnabás eddig azon a 1683-as Stradivari hegedűn játszott, amelyet a világ egyik legrangosabb versenye, a Nemzetközi Indianapolisi Hegedűverseny megnyerése után kapott négy éves használatra.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok