2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kesselyák Gergely az Operaház főzeneigazgatója

2006. január 11.
Kesselyák Gergelyt nevezik ki január 1-jétől öt évre a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójává; Bozóki András kulturális miniszter szerdán adta hozzájárulását a kinevezéshez.

(MTI) - Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója a miniszter hozzájárulása alapján még a héten aláírja a kinevezést - tájékoztatta a távirati irodát az Operaház sajtóosztálya.

Az Operaház tavaly novemberben írt ki pályázatot és a belső bíráló bizottság egyhangúlag Kesselyák Gergelyt javasolta a posztra.

Kesselyák Gergely tavaly szeptember óta a művészeti irányításért felelős megbízott főzeneigazgatóként működött az Operaházban. Elődje, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző augusztusban mondott le.

A főzeneigazgató feladata az Operaház legjobb művészi hagyományainak ápolása és továbbfejlesztése, illetve az intézmény művészi arculatának kialakítása. Ő felel az egyetemes operaművészet alkotásainak a nemzeti intézmény rangjához méltó színvonalú bemutatásáért és repertoáron tartásáért, fokozott figyelemmel a magyar szerzők műveire - olvasható a szakminisztérium közleményében.

Az 1971-ben született Kesselyák Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1995-ben. Magyarország vezető szimfonikus zenekarait 1993 óta rendszeresen vezényli, nyolc különböző zenés színházban hatvan produkciót vezényelt.

1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere; 2004-től a Budafest Nyári Nemzetközi Opera és Balett Fesztivál művészeti igazgatója, 2005 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója. 1999 óta rendezéssel is foglalkozik; színpadra állította Verdi Rigoletto, Donizetti Szerelmi bájital és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáit, Miskolcon ő rendezte az Operaház tavalyi Don Giovanni produkcióját.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok