2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Késve nyit az Erkel Színház

2006. szeptember 5.
Az épület állapota miatt nem tudja megkezdeni az új évadot szeptember 15-én az Erkel Színház - jelentette be a Magyar Állami Operaház keddi évadnyitó társulati ülésén Vass Lajos miniszteri biztos.
Az épület állapota miatt nem tudja megkezdeni az új évadot szeptember 15-én az Erkel Színház - jelentette be a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén Vass Lajos miniszteri biztos (MTI Fotó: Földi Imre)
Az épület állapota miatt nem tudja megkezdeni az új évadot szeptember 15-én
az Erkel Színház - jelentette be a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén
Vass Lajos miniszteri biztos (MTI Fotó: Földi Imre)

A dalszínház ez év végéig kinevezett ideiglenes vezetője Keveházi Gábor balett-igazgatóval és Kovács János megbízott fő-zeneigazgatóval közösen ismertette a kialakult helyzetet, a tervezett intézkedéseket és a majdani bemutatókat.

Vass Lajos elmondta, hogy az Erkel Színházra vonatkozóan új statikai vizsgálatot rendelt el, egy-másfél héten belül dől el, hogy bizonyos munkálatok elvégzése után elkezdhetik-e egyáltalán ott az évadot, vagy életveszély miatt be kell zárni a színházat.

Hangsúlyozta: nem szabad kockáztatni, hogy bárki megsérüljön, márpedig egyes betongerendák meglazultak, fölöttük ki lehet látni a tetőn. Ha el is indul az évad az Erkelben, a felújítás előtt ez kell, hogy legyen az intézmény utolsó szezonja - tette hozzá.

Rámutatott: nem gazdasági megfontolások miatt vizsgáltatja meg az Erkel Színház állapotát.

Vass Lajos miniszteri biztosként irányítja a dalszínházat
Vass Lajos miniszteri biztosként irányítja a dalszínházat

A miniszteri biztos az évadnyitó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy ha a bezárás mellett kell dönteni, akkor ez a száznál több dolgozót érintő létszámleépítés mellett további kilencven munkatárs elbocsátását jelentené.

Vass Lajos közölte továbbá, hogy zajlik az operaház állapotának felmérése is, a cél egy későbbi rekonstrukció.

Mint elmondta, a két intézményre vonatkozóan "csomagot" szeretnének terjeszteni a kormány gazdasági kabinetje elé, ebben hangsúlyos lenne az Erkel Színházzal kapcsolatos tennivaló és az intézkedések ismertetése.

A miniszteri biztos az évadnyitó társulati ülésen úgy vélte, hogy a korábbi "perpatvar" után "egyelőre sikerült" nyugalmat és alkotói békét teremteni az Operában.

Közölte, hogy a létszámleépítés előkészítésének folyamata a jövő héten lezárul, még egy "forduló" van hátra a közalkalmazotti tanáccsal és a szakszervezettel való tárgyalásban. A végkielégítések fedezetére 850 millió forintra van szükség, ez a Pénzügyminisztériummal történt egyeztetés nyomán rendelkezésre áll - tette hozzá.

Vass Lajos beszámolt arról is, hogy az APEH elnöke három havi járulékfizetést átütemezett a jövő évre a pénzügyminiszter jóváhagyásával és a kulturális tárca garanciavállalása mellett. Ez közlése szerint mintegy 250 millió forintot tesz ki, a döntés pedig "egy lélegzetvételt" jelent a dalszínház számára.

Kiemelte: dolgoznak azon is, hogy a munkatársak megkapják a kötelező béremelést, ami összesen 450 millió forintra rúg.

A miniszteri biztos elmondta, hogy július 31-ével felmondta a kollektív szerződést, ami véleménye szerint pontosításra szorul. Eddig ugyanis ellenőrizetlen módon folytak ki jelentős összegek - jelezte.

Vass Lajos szeretné csökkenteni az intézmény havi ötmillió forintos telefonszámláját is, ezért új telefonközpontot építtet ki. Emellett a takarékosabb és ellenőrizhető igazgatásért kontrolling rendszer kialakításán dolgoznak, bevezetését az év végéig szeretnék végrehajtani.

Kitért rá, hogy szeptemberben 10 százalékkal megemelték a jegyárakat. Terveik között szerepel egy támogatói program és egy úgynevezett "szék-program" megindítása, emlékbélyegek kiadása is.

Emlékeztetett arra, hogy a modernizációs programra 250 millió forintot kaptak a kormánytól. Reményei szerint az év végéig a hosszú távú stratégia kidolgozása olyan stádiumba jut, hogy már érdemi javaslatokat tudnak letenni az illetékesek asztalára.

Vass Lajos a társulati ülésen szólt arról is, hogy október 1-jén az MSZP szolnoki polgármester-jelöltjeként indul az önkormányzati választáson. Ha megválasztják, akkor Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel megbeszélik, hogyan tovább, ha nem, december végéig dolgozik miniszteri biztosként az Operában - mondta.

Tájékoztatása szerint az, hogy január 1-jével milyen lépés következik az intézmény vezetését illetően, a miniszterrel való megbeszélés, a tárca vezetőjének döntése alapján dől el.

A sajtótájékoztatón mindemellett szó volt arról, hogy a maradványképzési kötelezettség az idén is érinti az Operát, ám vezetői még nem tudják, milyen mértékben.

Budapest, 2006. szeptember 5. Melis György operaénekes az általa alapított díjat adja át Anatolij Fokanov operaénekesnek a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén. (MTI Fotó: Földi Imre)
Budapest, 2006. szeptember 5. Melis György operaénekes az általa alapított díjat adja át Anatolij Fokanov operaénekesnek a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén. (MTI Fotó: Földi Imre)

Az új évadra öt bemutatót és 265 előadást hirdetett meg a dalszínház, amely 38 opera és 11 balett műsoron tartását tervezi.

Az első premier december 15-én Giuseppe Verdi Nabucco című operája lesz. Umberto Giordano művét, az Andrea Chénier című operát jövő februárban mutatja be az operaház, míg az Elfújta a szél című balettdrámát, Pártay Lilla - Antonín Dvorák művét, amely az azonos című világhírű regényből készült, márciusra állítják színpadra.

Májusra tervezik Vajda János: Özvegy Karnyóné című operájának premierjét, a dalmű Csokonai Vitéz Mihály vígjátéka alapján készült. Ugyancsak májusban Modern balett-est címmel tartanának bemutatót.

Kovács János jelezte, hogy a szereposztások még nem véglegesek. Mindemellett elmondta, hogy úgynevezett felajánlási előadásokat is terveznek, ezeken a művészek ingyen lépnének fel; egyelőre három ilyen alkalomról van szó.

A keddi évadnyitó társulati ülésen örökös tag címeket és számos más szakmai elismerést adtak át.

A Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén kedden a következő szakmai elismeréseket adtak át, illetve hirdették ki.

Mándi Andor és felesége által alapított díj:
Fodor Beatrix magánénekes;

Juventus-díj (Ádám Tibor és felesége által alapított díj):
Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész,
Wierdl Eszter magánénekes;

Alapítvány Pless László emlékére:
Köteles Géza korrepetítor;
Ráday Sári Alapítvány:
Bognár Erzsébet énekkari művész;

Bresztovszky Ernő-emlékdíj:
Murár Györgyi címzetes magánénekes,
Kádár Ferenc énekkari művész;

"Az előadásokért"-érdemérem:
Konrád Józsefné parókaműhely-vezető,
Gela Lajos nyugalmazott főügyelő,
Pentz Ferenc balett-öltöztető,
Szász László színpadmester;

Vasfüggöny-díj:
Hetesi Károly színpadmester;

Melis György-díj:
Fokanov Anatolij magánénekes;

Posztumusz örökös tag:
Báthy Anna magánénekes,
Koréh Endre magánénekes,
Pataky Kálmán magánénekes,
Rösler Endre magánénekes,
Svéd Sándor magánénekes,
Forgách József balettművész,
Maleczky Oszkár magánénekes,
Melis Béla gordonkaművész.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok