2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Két saját fenntartású intézménnyel gazdagodott az Országos Cigány Önkormányzat

2006. május 8.
Vajda Imre, Choli Daróczi József, Heizer Antal, Kállai Katalin és Kolompár Orbán
Vajda Imre, Choli Daróczi József, Heizer Antal, Kállai Katalin és Kolompár Orbán

Megnyílt a roma galéria és könyvtár pénteken Budapesten, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházában.
Az Országos Roma Könyvtár, Levél és Dokumentumtárat Heizer Antal, a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal elnöke, valamint Kolompár Orbán, az OCÖ vezetője nyitotta meg.
Az elmúlt kormányzati ciklus egyik célja az volt, hogy az országos kisebbségi önkormányzatok intézményesülési folyamatát támogassa - mondta Heizer Antal.
Hozzátette: négy év alatt összesen több mint 1,7 milliárd forintot fordítottak arra, hogy az országos önkormányzatok intézményeket vegyenek át, alakítsanak és tartsanak fenn.
Ma már 11 országos kisebbségi önkormányzat tart fenn 34 olyan intézményt, amely a kulturális autonómia megteremtését szolgálja.
Kolompár Orbán beszédében azt hangoztatta: az OCÖ két új intézményét nem a roma politikusoknak, hanem a cigány társadalomnak, a fővárosi és vidéki roma emberek számára hozták létre.
Vajda Imre, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, a megnyílt könyvtár igazgatója elmondta: az OCÖ 35.000 könyvet vásárolt, a Honvédelmi Minisztériumtól 15.000 kötetet, míg több könyvtártól összesen 10.000 kiadványt kaptak.
A könyvtár polcain megtalálhatók a rendszerváltás után kiadott roma költők és írok művei is.
Az Országos Roma Közérdekű Muzeális Gyűjteményt és Kiállítási Galériát Kállai Katalin, a kulturális minisztérium romaügyi stratégiai főtanácsadója nyitotta meg. Kállai Katalin beszédében köszönetet mondott az OCÖ elnökének a két intézmény létrehozása érdekében végzett munkájáért.
A kiállítási galéria nem rendelkezik önálló gyűjteménnyel, itt időszaki tárlatok kapnak majd otthont. A megnyitón Szentandrássy István és Kökény Róbert festőművész képeit nézhették meg az érdeklődők.
A roma galéria vezetésével Choli Daróczi József roma írót, költőt, műfordítót bízták meg.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok