2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiállítják a sárospataki könyveket a Nemzeti Múzeumban

2006. február 28.
A Nemzeti Múzeumban egy könyvtár hangulatát felidézve készítették el az Oroszországból hazakerült sárospataki könyveket bemutató, szerdán megnyíló kiállítást.
nkom_176288.jpg

(MTI) - A kormány és a tulajdonos református egyház képviselői múlt csütörtökön nyitották fel az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) a köteteket tartalmazó hét ládát; a felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékű ősnyomtatványok és könyvek előző nap érkeztek Budapestre.

Az állapotfelmérést és állagmegóvást végző szakemberek a nemzeti bibliotékában végiglapozták mind a 136 kötetet, és úgy találták, hogy a könyvek kiállíthatóak, bár a nyomtatványok mintegy fele később komolyabb restaurálást fog igényelni.

Mint a kulturális tárca kedden közölte, a korábbi hetek szakmai és technikai előkészületei után a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai a rendelkezésre álló négy nap alatt készítették el a tárlatot; az intézménybe szombaton szállították át a könyveket az OSZK-ból.

A 136 kötetet a múzeum kupola termében tizenhárom tárlóban helyezték el. A kupolaterem központi helyére kerültek azok az üvegtárlók, amelyekben a legértékesebb könyvritkaságok láthatóak; ilyen például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri.

A sárospataki könyveket bemutató kiállítást Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében szerdán nyitják meg.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok